Miletić: Vrlo moguće da će osnivanje ZSO biti uslov Kosovu za članstvo u Savetu Evrope 1Savet Evrope Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

Iako se to ne može sa sigurnošću tvrditi, vrlo je moguće da će formiranje Zajednice srpskih opština biti deo zaključaka i preporuka tokom prijema Kosova u Savet Evrope – kaže za Danas Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defendersa, odgovarajući na pitanje da li će ZSO biti uslov za prijem Kosova u SE.

Prema njegovim rečima, kada neka država aplicira za članstvo u Savetu Evrope, fokus je na ljudskim pravima, vladavini prave, poštovanju ljudskim prava manjinskih grupa, borbi protiv korupcije, itd.

– U slučaju zemalja Balkana treba dodati i suđenja za ratne zločine. Ove liste nisu unapred pripremljenje, već se sastavljaju za svaku zemlju i monitoring misija proverava progres prilično često ( tri ili šest meseci). Tako je bilo i u slučaju Srbije, a tako će biti i u slučaju Kosova – kaže naš sagovornik.

Dakle, napominje on, poštovanje ljudskih prava pripadnika srpske, bošnjačke, romske ili bilo koje druge zajednice će biti tema iz čega se može zaključiti da moguće da će ZSO biti deo zaključaka i preporuka tokom prijema Kosova.

Miletić: Vrlo moguće da će osnivanje ZSO biti uslov Kosovu za članstvo u Savetu Evrope 2
Foto: Medija centar

– Međutim, bitno bi bilo da Srbija pridonese ovim izveštajima monitoring misija i dostavi podatke o stanju na terenu, umesto što i dalje ostaje pri nacionalističkom narativu, protestima zbog prijema Kosova, koji ne pomažu nikom u regionu. Ako je cilj politike Srbije da Srbi na Kosovu imaju bolju zaštitu, onda je članstvo Kosova odličan doprinos tom cilju – zaključuje Goran Miletić.

Bivši predsednik kosovskog Ustavnog suda Enver Hasani izjavio je da će za Kosovo uslovi za prijem u Savet Evrope biti sprovođenje odluke o vraćanju imovine manastira Visoki Dečani, formiranje Zajednice srpskih opština, kao i ostvarivanje prava LGBT populacije, objavio je portal KoSSev, pozivajući se na prištinsku Kohu.

Po rečima Hasanija, svaka država koja je primljena u Savet Evrope, bez izuzetka, morala je da ispuni kriterijume u pogledu vladavine prava i ljudskih prava.

On je naveo primer Jermenije kojoj su kao kriterijumi postavljeni ukidanje smrtne kazne i dekriminalizacija LGBT zajednice, jer je to bilo krivično delo.

– Siguran sam da će za Kosovo u oceni koju će doneti Parlamentarna skupština Saveta Evrope na dnevnom redu veoma visoko kao uslov biti pitanje sprovođenja odluka Ustavnog suda o imovini manastira Dečani i osnivanje ZSO, kao međunarodne i ustavne obaveze. Verujem da će uslov biti i odnos prema Građanskom zakoniku u delu koji se tiče LGBT zajednice, jer su to ljudska prava, osnovne komponente vladavine prava, ako se uzme u obzir lista koju je sačinila Venecijanska komisija – rekao je Hasani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari