Miletić: Zvaničnici EU neće ispraviti premijerku kad javno govori neistine 1Foto: BETAPHOTO/European Council/MO)

Premijerkino prenaglašavanje napretka Srbije na putu ka Evropskoj uniji je još jedna vrsta alibija za zastoj u evropskim integracijama koji možemo očekivati u narednom periodu, mišljenja je Sofija Popović, novinarka European Western Balkans. Za Gorana Miletića, programskog direktora Civil Rights Defendersa, izjave Ane Brnabić u Briselu, pre dva dana, o tome kako Srbija nikada brže nije napredovala u procesu pridruživanja, nisu istinite, jer, kako kaže, činjenica je da Srbija nikada nije išla dovoljno brzo prema EU.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Briselu da će Srbija bez pauze nastaviti rad na reformama u oblasti vladavine prava, i ocenila da zemlja nikada nije išla toliko velikom brzinom ka Evropskoj uniji kao sada.

Na konferenciji za novinare sa zvaničnicima EU, posle sednice Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbija-EU,

Brnabić je rekla da je trenutno uspostavljen „momentum koji nije viđen ranije“, ističući da neće biti pauze u procesu sticanja punopravnog članstva u zajednicu evropskoh država, bez obzira na izbore.

Objašnjavajući razloge za mišljenje da, protivno premijerkinim tvrdnjama, Srbiji predstoji zastoj u evropskim integracijama, Sofija Popović kaže za Danas je ovakav nastup Brnabić posledica upravo te činjenice – da u Srbiji slede izbori, kao što se izborni procesi očekuju i u nekim državama članicama, poput Francuske koja predsedava Unijom.

Miletić: Zvaničnici EU neće ispraviti premijerku kad javno govori neistine 2

– Kada do tog zastoja dođe, kao i mnogo puta do sada, premijerka Srbije uveravaće građane da je Srbija svoj deo posla uradila – ističe Sofija Popović.

Kako bi potkrepila tvrdnje da Srbija nikada brže nije napredovala u integracijama, Ana Brnabić je navela da je u decembru prošle godine otvoren klaster četiri, kao i da je napravljen „revolucionarni pomak time što su građani glasali za promenu Ustava, za nezavisno pravosuđe i samostalno tužilaštvo“.

Prema mišljenju naše sagovornice, međutim, na odluku da se Srbiji otvori novi klaster mnogo je više uticao pritisak zbog činjenice da dve godine nije bilo otvaranja poglavlja, nego reforme koje je Srbija sprovela.

– Kritične oblasti ostale su kritične jer ne postoji politička volja da se na terenu stanje popravi.  I promena Ustava na kojoj vlast toliko insistira predstavlja formalno ispunjavanje samo jedne od brojnih obaveza Srbije u Poglavlju 23 koje je ključno za dalji napredak. Stvarna nezavisnost pravosuđa zavisiće od seta pravosudnih zakona koji bi tek trebalo da se usvoje, a do nje se svakako neće doći preko noći – zaključuje Sofija Popović.

Goran Miletić ukazuje da „svakako vredi pozdraviti onaj deo izjave premijerke koji govori o tome da će Srbija nastaviti rad u oblasti vladavine prava i da će biti entuzijazma u narednom periodu“.

Miletić: Zvaničnici EU neće ispraviti premijerku kad javno govori neistine 3
Goran Miletic
foto Medijacentar

– Međutim, vlasti u Srbiji tolerišu narativ da su problem procesa integracija ustvari u EU, a ne u veoma sporim reformama koje su uslov za pridruživanje. Pored toga, Srbija ne poštuje međunarodne standarde koji proizilaze iz članstva u Savetu Evrope, čiji smo član od 2003. godine, pa samim tim pokazuje da postoji problem u domenu vladavine prava, medijskih sloboda, suočavanja sa prošlošću, borbom protiv korupcija i omogućavanja jednakih šansi za predstavnike najdisksriminisanijih zajednica – kaže naš sagovornik.

Upitan kako onda deluje i kakav utisak ostavlja situacija u kojoj premijerka Srbije pred evropskim zvaničnicima govori o neverovatnim uspesima Vlade u procesu intergacija, s obzirom na to da oni znaju koliko je to istinito ili neistinito, Goran Miletić kaže da je najbitnije ono što se dešava iza zatvorenih vrata.

Miletić: Zvaničnici EU neće ispraviti premijerku kad javno govori neistine 4
Foto: Instagram/anabrnabic

– Predstavnici Evropske komisije veoma dobro znaju detalje svakog zakona, predloga zakona, uredbe ili bilo čega što se dešava u praksi. O tome se stalno razgovara i predstavnicima vlasti je veoma dobro poznato šta nije u skladu sa standardima i šta se mora promeniti. Verujem da i premijerka to zna, ali su izjave uvek drugačije od sadržaja razgovora. Ne možemo očekivati da predstavnici EU isprave premijerku, ali verujem da im se nije svideo taj deo izjave – zaključuje Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari