Milić: Mitovi o Kosovu vežu ruke 1

Rešenje kosovskog pitanja predstavlja preduslov napretka i Srbije i Kosova, ali i čitavog regiona, ocenio je danas u pisanoj izjavi zamenik predsednika Liberalno demokratske partije Nenad Milić.

On je istakao da je za Srbiju od presudne važnosti da, kao društvo jasno kaže šta želi od tih razgovora o Kosovu, pogotovo što s druge strane ima pregovarača koji jasno i bez rezerve želi samo jedno – nezavisnost.

U razgovorima učestvuje i treća strana, Evropska unija, i tu je upravo šansa Srbije da maksimalno zaštiti srpsko stanovništvo na Kosovu, kulturna dobra i imovinu, podvukao je Milić.

On je ukazao da su svakom sadašnjem i budućem pregovaraču ruke, praktično, vezane unutrašnjim mitovima o Kosovu.

Srpsko društvo je od početka podeljeno po pitanju rešenja kosovskog problema, smatra Milić.

Većinski deo, tzv. patriotski koji je, praktično, za nastavak sukoba, ako ne oružanog, jer za to nema snage, onda svakog drugog, bez obzira na posledice koje to ostavlja po samu Srbiju; i manjinski, koji od početka kosovskog problema zagovara ideju dogovora sa kosovskim Albancima o budućim odnosima i zbog toga je stigmatizovano kao izdajničko, predočio je Milić.

On je istakao da se ne sme popustiti pred onima koji su protiv razgovora sa kosovskim Albancima.

Popustiti pred onima koji nas optužuju da smo izdajnici jer zagovaramo razgovor s kosovskim Albancima jednako je neodgovorno kao i popuštanje pred onima koji nas optužuju da smo izdajnici opozicije jer se zalažemo za razgovor sa Vučićem, smatra Milić.

Sigurno će, za one koji to rade, takva politika doneti neki glas viška, povišen nivo patriotizma ili „opozicionizma“ u krvi, ali da li nešto doprinosi zemlji, da li će rešiti bilo koji problem, da li ćemo na kraju od toga živeti bolje, imati veće plate, bolje zdravstvo, obrazovanje, veće penzije? Nećemo. Zato se LDP zalaže za razgovor, poručio je Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari