Milica Andrić Rakić: Evropski plan odrođen od naroda 1Milica Rakić Andrić, foto: Printscreen/YouTube/Nova S

Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice rekla je da je s aktuelnim pregovaračima Prištine i Beograda koji učestvuju u dijalogu gotovo nemoguće zaustaviti eskalaciju „nenormalizacije“ u odnosima Prištine i Beograda.

Normalizacija bi, između ostalog, po njenom mišljenju trebalo da obuhvata da ne postoje prepreke u uvozu i izvozu i da ne postoje bezbednosni problemi kakvi trenutno postoje na Kosovu.

„Polovina kapaciteta specijalnih jedinica se nalazi na vrlo maloj teritoriji i to teritoriji koja je nastanjena većinskim srpskim stanovništvom, a te specijalne jedinice su zapravo monoetničke i albanske“, kazala je ona u emisiji „Slobodno srpski“ Medija centra u Čaglavici.

Dodala je da je neophodno da se mladim Srbima olakša pristup tržištu rada na Kosovu.

„To konkretno znači rešavanje pitanja diploma Univerziteta u Prištini sa sedištem u Mitrovici, ali najpre rešavanje statusa srpskih institucija, to jest onih usluga, koje Srbima i drugim nevećinskim zajednicama pružaju srpske institucije“, rekla je Andrić Rakić.

Po njenom mišljenju, Evropski plan o normalizaciji odnosa, kao i dogovor iz Ohrida, nisu pravi put ka normalizaciji.

„To je najodrođeniji od svih sporazuma iz Brisela, on je najodrođeniji od problema građana, jer se ne bavi ni životom Srba na Kosovu, ni životom, na kraju krajeva uopšte, ni suživotom na Kosovu. On se bavi odnosima Beograda i Prištine. Dakle, odavno je taj fokus prešao s građana i kako će se građani srpske nacionalnosti integrisati u kosovsko društvo, i počeo je da se bavi odnosima Beograda i Prištine, a bavljenjem odnosima Beograda i Prištine bez stabilizacije srpske zajednica na Kosovu prosto je besmisleno“, ocenila je ona.

Kazala je da Srbe s Kosova nisu ni interesovale priče u javnosti o Evropskom planu normalizacije, jer u tome ne vide svoje probleme i potrebe.

„Samim tim, što Srpska lista ne učestvuje na vanrednim lokalnim izborima na Severu Kosova još jedan je od dokaza da u Ohridu još uvek nije suštinski urađeno ka normalizaciji“, istakla je Andrić Rakić.

Navela je da je odluka Srpske liste da se ne prijavi za učešće na izborima bio iznuđen potez.

„To je jedini koji im je preostao, jer je Srpska lista iznova i iznova iznosila zahteve koji nisu ispunjavani. Dakle, ni zahtevi nakon izlaska iz institucija, ni za uklanjanje barikada. Oni zaista ne bi imali obraza pred građanima da su odlučili da izađu“ na izbore, kazala je Milica Andrić Rakić i dodala da svako ima pravo da odluči u kojem trenutku će da učestvuje na izborima, ali da je licemerno šte se ne uzimaju u obzir i druge političke opcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari