Milica Đurđević o Vučićevim "zaslugama" što Srbija nije ruska neprijateljska država: Ne dozvolimo distanciranje Rusije od Balkana 1Foto: Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE; MIKHAIL KLIMENTYEV; Screenshot RTS

Rusija sigurno neće označiti Srbiju kao neprijatelja zbog odluke aktuelnih vlasti da podrži rezoluciju kojom se osuđuje Ruska Federacija u Ujedinjenim nacijama, ali ukoliko se nastavi ovakva politika Beograda, neće nas više smatrati ni prijateljem. Mi, iz Srpske stranke Zavetnici nismo spremni da takvo savezništvo stavimo na kocku. Postavlja se i pitanje šta Srbija time dobija, a šta gubi? Kako god se opredelili od nas će tražiti da se odreknemo Republike Srpske, priznamo nezavisnost tzv. Kosova, pridružimo se NATO-u i privatizujemo sve strateške resurse – komentariše za Danas Milica Đurđević Stamenovski, kandidatkinja za predsednicu Srbije i predsednica Srpske stranke Zavetnici.

Govoreći o spisku “neprijateljskih država i teritorija” koji je juče odobrila i objavila Rusija, a na kojem su se našle sve države koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji kao odgovor na rat u Ukrajini, sagovornica Danasa kaže da viševekovno prijateljstvo srpskog i ruskog naroda i preko 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa Srbije i Rusije ne mogu se narušiti preko noći.

– Odlukom da podrži rezoluciju kojom se osuđuje Ruska Federacija, vlast u Beograd je ugrozila princip vojne i političke neutralnosti. Srpska delegacija je imala puno pravo da ostane uzdržana od glasanja. Međutim, očito da su tom prilikom umesto očuvanja srpskih državnih i nacionalnih interesa, prevagnuli pritisci SAD i Brisela – kaže predsednica Srpske stranke Zavetnici.

Milica Đurđević o Vučićevim "zaslugama" što Srbija nije ruska neprijateljska država: Ne dozvolimo distanciranje Rusije od Balkana 2
foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Kako dodaje, postoji realna opasnost da se posle izbora intenziviraju zahtevi za uvođenje sankcija Rusiji.

– Zato je veoma važno da imamo drugačiji sastav u parlamentu, koji će biti čvrsta brana takvim eventualnim potezima. Za Srbiju bi bilo poražavajuće da se Rusija distancira od Balkana, odnosno od zaštite naše geopolitičke pozicije na ovim prostorima – zaključuje Milica Đurđević Stamenovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari