Milica Đurđević Stamenkovski o izveštaju EP: Ovakva odluka je lekovita za srpsko društvo 1Foto: FoNet/Medija centar Beograd

“Ovakva odluka Evropskog parlamenta je zapravo lekovita za srpsko društvo i srpsku političku scenu, na kojoj više niko ne može da se skriva iza nedefinisanih formulacija. Članstvo Srbije u EU nemoguće je bez priznanja secesije KiM i uvođenja sankcija Rusiji. Međutim, to nisu niti jedini, niti poslednji zahtevi koji bi se našli pred Srbijom”, kaže za Danas Milica Đurđević Stamenkovski iz stranke Zavetnici, komentarišući izveštaj EP o Srbiji u kome se prvi put spominje “međusobno priznanje Srbije i Kosova”.

Ona napominje da za Srbiju odluka Evropskog parlamenta nije nikakvo iznenađenje.

“Bilo je samo pitanje vremena kada će nam sankcije Rusiji i zvanično biti ispostavljene kao uslov za naš navodni napredak na putu ka EU. Ono što takođe treba primetiti je da se u ovom izveštaju međusobno priznanje Srbije i Kosova po prvi put izričito navodi kao uslov za članstvo”, ističe Stamenkovski.

Prema njenim rečima ovakvom iznudom, Evropska unija potire i sopstvene osnivačke akte, koji je obavezuju na poštovanje principa suverene jednakosti i teritorijalne celovitosti svih država članica UN.

“Zavetnici već godinama ukazuju na to da je priznanje jednostrane secesije uslov za EU. U Poglavlju 35, koje je otvoreno samo u slučaju Srbije, od Beograda se traži da normalizuje odnose sa Prištinom, što u praksi međunarodnog prava podrazumeva puno međudržavno priznanje Kosova.”, ističe sagovornica Danasa.
To što su neki godinama uporno zabijali glavu u pesak pa se sada čude ovakvim odlukama Brisela, kako kaže, samo je posledica njihove kratkovide i neozbiljne politike kojom su zamajavali narod da će nas u EU prihvatiti raširenih ruku, iako u samoj EU odavno više ne postoji politička volja za daljim proširenjem.

“Ovakvom iznudom Evropska unija potire i sopstvene osnivačke akte, koji je obavezuju na poštovanje principa suverene jednakosti i teritorijalne celovitosti svih država članica UN”, navodi poslanica Zavetnika i dodaje da će tražiti da se novi savez Narodne skupštine izjasni o izveštaju Evropskog parlamenta.

Za Boška Obradovića, lidera Pokreta Dveri izveštaj EP predstavlja je dobra vest za definitivno otrežnjenje sa kime Srbija ima posla u Briselu.
“ Ovako otvoreno ucenjivanje i ponižavanje Srbije doneće kraj lažnog i štetnog puta Srbije u EU koji traje više od 20 godina”, zaključuje Obradović.

Spoljno-politički odbor Evropskog parlamenta usvojio je većinu amandmana na tekst rezolucije o Srbiji u kojoj se od naše zemlje traži bliže usaglašavanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU sa posebnim naglaskom na zahtev da Srbija uvede sankcije Rusiji, ali i se traži i normalizacija odnosa sa Prištinom, radi nastavka puta Srbije ka EU.

U usvojenom izveštaju po prvi put se decidno navodi očekivanje “međusobnog priznanja” Srbije i Kosova, odnosno da se od Beograda i Prištine očekuje potpisivanje pravno obavezujećeg sporazuma zasnovanog na međusobnom priznanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari