Milica Kostin (Borba): Ponovo se od institucija pravi šou i imitacija demokratije. 1Foto: printskrin N1

Aktivistkinja pokreta Borba i studentkinja Fakulteta političkih nauka Milica Kostin ocenila je da je način na koji je protekla današnja konstitutivna sednica Skupštine Beograda jasan prikaz trenutne izborne krize u zemlji.

– Izbori su pokradeni, to su potvrdili i medjunarodni i domaći posmatrači. Tokom trajanja celog izbornog procesa fokus je stavljen na Beograd, a na sam izborni dan smo videli da je Beograd tačka preloma. Što se i u praksi pokazalo kroz prekrajanje izborne volje Beogradjana, vršene su mahinacije biračkog spiska, Štark arena je bila najslikovitiji prikaz toga.- objasnila je Kostin.

Dodala je da se iz tog razloga danas, 2 meseca kasnije još uvek se nalazimo u situaciji da je budućnost Beograda neizvesna.

– Dve opozicione liste su se našle u skupštinskoj sali i rekle svoj stav i performansom iskazali da ne priznaju legitimitet izbora, a sad već bivša vlast Beograda to poriče. Potom se tu pojavljuje neka treća strana, koja ne bi uz vlast niti uz opoziciju, ali bi opet da ih narod percipira kao opoziciju- rekla je.

Prema njenim rečima ovakav stav izaziva dve reakcije. Medju onima koji su dali glas “trećoj strani” ostaje uverenje da su oni “jedini pravi koji opipaju puls naroda”, ali da činjenica da su ih istovremeno kandidati sa njihove liste „izigrali“ i priklonili se jednoj strani, dovodi u pitanje njihovo jedinstvo i legitimitet kao opozicione opcije.

Dok sa druge strane , kako navodi, ostaje apsolutno nejasno ukoliko imamo jasnu bipolarnu podelu na vlast i opoziciju, šta tačno predstavlja ta treća strana koja nije nijedna od ove dve, te da ukoliko postoje birači koji su njima predali legitimitet njihovih predstavnika u telu poput skupštine grada Beograda, zbog čega oni odbijaju da u tome učestvuju na jednoj ili drugoj strani.

– I opet se iz diskursa stavlja van fokusa da li su i u kojoj meri izbori nelegitimni, već se čeka da li će se ostvariti dogovor da se postigne većina kako bi vlast mogla da se formira. Što dovodi do situacije gde sada imamo puno preispitivanja mogućih ishoda. Da li će se vlast formirati u narednih 10 dana?Ako ne, da li će biti novih izbora i kako će oni izgledati?- rekla je Kostin.

Istakla je da je neophodno da se pre novih izbora utvrdi koje su sve neregularnosti dovele do ovog prvobitnog rezulatata izbora 17. decembra. Dodala je da je takođe od velike važnosti daa svaki činilac preuzme odgovornost u nedostatku reakcije na mahinacije koje su se tog dana desile, da se utvrde minimalni uslovi funkcionalnosti izbornog procesa kako bi bili sigurni da mi kao gradjani učestvujemo u demokratskim izborima, a ne suštom prebrojavanju koji rezultira relativnoj većini izražene volje birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari