Ko je Milica Ranđelović, aktivistkinja DS koja je privedena zbog “pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja”? 1Foto:Privatna arhiva

Milica Ranđelović, aktivistkinja Demokratske stranke (DS), u subotu je privedena na aerodromu “Nikola Tesla” prilikom ukrcavanja na avion. Kako je rekla, na teret joj se stavlja krivično delo “pripremanje krivičnog dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije” i “pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja”.

Ranđelović je u nedelju izjavila za agenciju Beta da je na aerodromu, pri odlasku na odmor, Granična policija zaustavila i detaljno proverila kofer, nakon čega joj je rečeno da treba da obavi razgovor sa pripadnicima Uprave kriminalističke policije (UKP).

„Kada sam kretala na godišnji odmor, pre ulaska u avion sa razglasa se čulo da treba da se javim na šalter jer navodno nešto nije u redu sa mojim prtljagom“, objasnila je Ranđelović i dodala da je nakon provere prtljaga poslata na razgovor sa pripadnicima UKP koji su je informisali da žele da razgovaraju o njenim aktivnostiamna društvenim mrežama.

„Nisu mi kazali šta je sporno u mojim objavama na društvenim mrežama, već su me ispitivali za moj politički aktivizam. Iako su me saslušavali u svojstvu građanke, stavili su mi na teret krivično delo ‘pripremanje krivičnog dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije’ iz člana 320 stav 1 Krivičnog zakona (KZ) i ‘pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja’ iz člana 309 stav 1 KZ“, rekla je aktivistkinja DS.

Kako joj je kasnije rečeno, u njenom slučaju je sporna stranica „Aktivizam“ na Fejsbuku, na kojoj je ona jedan od moderatora.

„Kazala sam da se na toj stranici vodim kao moderator, ali da bukvalno ne učestvujem u kreiranju te stranice“, rekla je Ranđelović.

Ona je istakla da joj je tom prilikom oduzet i mobilni telefon.

Nakon napuštanja aerodroma, Ranđelović je predata novosadskoj policiji koja je izvršila pretres njenog stana, iz koga, tvrdi ona, ništa nije uzeto.

Ranđelović je izjavila za Danas da je, iako je informisana da u procesu učestvuje kao građanka, na nalogu za pretres stana pisalo “osumnjičena Milica Ranđelović”.

“Ja se lečim od anksioznosti i ne osećam se dobro, jer sam sigurna da ništa nisam uradila od onog što mi se stavlja na teret“, istakla je Ranđelović.

Iako je u toku protekle nedelje uhapšen veliki broj aktivista koji su učestvovali u protestima protiv iskopavanja litijuma širom Srbije, Ranđelović je naglasila da u tim protestima, “iz ličnih razloga nije učestvovala, niti se po tom pitanju angažovala na društvenim mrežama“.

Aktivistkinja DS je rekla da joj je ovo prvi kontakt sa pripadnicima policije, kao i da od incidenta do danas nije dobila nikakve informacije, te da joj mobilni telefon još uvek nije vraćen.

„Nikakva nova mera mi nije stigla. Ne znam ni kako bi me obavestili o tome“, rekla je Ranđelović.

Milica Ranđelović je od 2007. godine članica Demokratske stranke, u kojoj je aktivna u Resornom odboru za ljudska i manjinska prava i saradnju sa nevladinim organizacijama.

Pored stranačkih aktivnosti, Milica Ranđelović se bavi i aktivizmom u pogledu ženskih prava i prava pripadnika LGBT populacije kroz učešće na protestima.

Kako je navela za Danas, pisala je brojne tekstove o napadima na Prajd info centar i pripadnike LGBT populacije, a aktivna je i u regionalnoj Feminističkoj antifašističkoj mreži (FAMa) koja se, priznajući nasleđe Antifašističkog veća žena (AFŽ), bori za prava žena i potpunu ravnopravnost.

U početku, aktivizmom se bavila samo u lokalnom kontekstu u opštini Kula, gde je započela i svoje opoziciono delovanje.

Ipak, kako je rekla za Danas, kasnije se kroz svoj aktivizam profilisala za ženska prava i prava pripadnika LGBT zajednice.

„Kao žena u politici smatram da treba da iskoristim svoj glas da se na taj nacin čuje glas svake zene, dok se za prava LGBT populacije zalažem jer želim da učestvujem u stvaranju tolerantnijeg društva gde su svi građani i građanke jednaki pred zakonom“, istakla je Ranđelović i dodala da bi želela da „živi u Srbiji gde nema jednakijih, gde ne postoje građanke i građani drugog reda, gde ne postoje nepodobni i podobni i gde zakon važi za sve“.

Milica Ranđelović je rođena u Kuli, a srednju školu „Žarko Zrenjanin“ pohađala je u Vrbasu. Diplomirala je defektologiju na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, gde je kasnije stekla i zvanje master defektologa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari