Milićević: Izjave Osmani negativno utiču na pregovore i celokupnu zajednicu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Izjava presednice Kosova Vjose Osmani vezana za samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu je jasan signal svim zemljama članicama Pokreta, ali ne samo njima, kako zvanični Beograd na najbrutalniji način propagandom iz devedesetih godina pokušava da skrene pažnju srpskom narodu u Srbiji od raznih manipulacija sa kojima je aktuelni režim u Beogradu suočen.

To smatra politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi, koji komentariše izjavu kosovske predsednice da „Srbija na konferenciji Pokreta nesvrstanih u Beogradu zloupotrebljava svoj status posmatrača kako bi iskrivila istinu o državi Kosovo“.

Prema Šeholijevom mišljenju, takvi nastupi aktuelne vlasti u Srbiji samo govore da su Vlada Srbije i njen predsednik veoma nervozni i nemoćni da se suočavaju sa realnošću zvanom država Kosovo. On navodi da manipulacijama i tvrdnjama koje su neistinite Srbija, odnosno aktuleni režim, pokušava da menja nešto što se nikada više ne može menjati.

– Ovakvi nastupi zvaničnog Beograda, kako je i rekla presednica Kosova Vjosa Osmani, su samo sinonim nekadašnjeg režima Slobodana Miloševića. Poziv presednice Kosova upućen Pokretu nesvrstanih da ne nasedaju na propagandu Srbije je urodio plodom, jer sve članice pomenutog Pokreta znaju realno stanje na Kosovu, kao što znaju i odluku Međunarodnog suda pravde, kada je apsolutnom većinom ukazao da je Kosovo proglasilo nezavisnost u skladu sa svim međunarodnim normama – kaže Šeholi.

Izvršni direktor NVO Aktiv iz Kosovske Mitrovice Miodrag Milićević navodi da samit Nesvrtanih nije prošao nezapaženo na Kosovu, odakle su uglavnom stizale poruke koje ukazuju na određeni stepen nezadovoljstva usmerenog ka Srbiji, a koji pre svega stiže od predsednice Kosova Vjose Osmani, čiju su reakciju preneli brojni mediji širom regiona.

– Neretko se u javnosti čitaju njene izjave u kojima se Srbija optužuje za genocid, te da je ovogodišnji Samit, između ostalog, zloupotrebljen za, kako je navela, podrivanje međunarodnog položaja  Kosova. Već duže vreme traje izraženo oštra retorika protiv Srbije koju koriste najviši zvaničnici Kosova u javnim nastupima, koja ni u kom slučaju ne ukazuje na bilo kakvu posvećenost dugo očekivanoj normalizaciji međusobnih odnosa. Iako Osmani nije direktno uključena u pregovarački proces, njene izjave i te kako negativno utiču ne samo na pregovarače već i na celokupnu zajednicu, kako na Kosovu tako i u Srbiji i bojim se da se ovakvom retorikom još više produbljuje međusobno nerazumevanje, te da će se efekti toga odraziti i na lokalne zajednice – ukazuje Milićević.

Prema njegovom mišljenju, vreme je da posrednici u pregovaračkom procesu zazmu čvrst stav po pitanju javne retorike na obe strane i time usmere proces dijaloga u okvir koji će demonstrirati kulturu dijaloga u javnom prostoru. U protivnom, po Milićevićevom viđenju, već poljuljano poverenje lokalnih aktera u proces dijaloga će biti znatno ugroženo, čime se stvara veliki rizik od neuspeha dijaloga koji zajednicama koje žive na prostoru Kosova sigurno ne može ići u prilog.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanja novinara na Sajmu naoružanja negirao tvrdnje da je Samit nesvrstanih zloupotrebljen za „prljavu i brutalnu kampanju“ protiv Prištine i dodao da je taj skup iskorišćen samo za promociju Srbije i Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari