Milivojević o poseti direktora CIA: Berns je u Srbiju došao sa političkom porukom 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević izjavio je danas da direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns koji je bio u kratkoj poseti Srbiji, „nije došao da razgovara o bezbednosnim aspektima i problemima“, već je došao s političkom porukom.

„To je čovek koji je u Srbiju doneo političke poruke. Prvi put direktor CIA, koji je karijerni diplomata, dolazi na Balkan da donese političke poruke koje su vrlo jake i vrlo oštre“, rekao je Milivojević za televiziju N1.

On je kazao da je poseta Bernsa „strašan šamar režimu Aleksandra Vučića“, jer dolazi u vreme kada mediji koji su pod kontrolom vlasti tvrde da strane službe finansiraju proteste protiv rudarenja litijuma.

Milivojević je ocenio da poruke koje je direktor CIA doneo „nisu nimalo prijatne po Srbiju“ i da javnost ne zna da li se Berns sastao i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ili samo s direktorom Bezbednosno informativne agencije (BIA) Vladimirom Orlićem.

Dodao je da je Berns političke poruke doneo „u trenutku kada imamo iskakanje (predsednika Republike Srpske) Milorada Dodika iz okvira Dejtonskog sporazuma“, čiji je i Srbija garant.

Govoreći o protestima protiv rudarenja litijuma, Milovojević je ocenio da će Vučić „probati da i iz ove krize izađe izborima“.

„Nema potrebe da se izlazi na izbore, jednostavno ovo je politički problem par ekselans. Mi smo nezadovoljni političkom odlukom da se nakon stavljanja tačke na projekat ‘Rio Tinta’, stave tri tačke i da se taj projekat nastavi“, istakao je Milivojević.

On je kazao da Skupština Srbije mora da donese zakon pod pritiskom građana, i moratorijum na iskopavanje litijuma, čime bi „ta priča bila završena“.

Milivojević je podsetio da se Demokratska stranka zalaže za izradu registra onih iz policije, tužilaštva i sudova koji su kršili ljudska prava građana njihovim privođenjem zbog učešća na protestima ili aktivnosti na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari