Šta kaže Srđan Milivojević o predlogu Sava Manojlovića da se vrate osvojeni mandati? 1Srđan Milivojević: Foto Biljana Ljubisavljević

Vraćanje mandata nije ideja na koju treba rasipati snagu, niti na taj način kažnjavati građane Niša, rekao je narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević za Danas, komentarišući poziv kandidata za gradonačelnika pokreta „Kreni promeni“ Sava Manojlovića da se vrate mandati i uđe u građansku neposlušnost ukoliko se nastavi sa manipulacijom glasova.

„S obzirom da još uvek nismo sastanak organe stranke, moj lični stav je da Savo Manojlović ima dobre i plemenite namere, i bez obzira što učestvuje u političkom životu, ipak ima nedostatak političkog iskustva koje tu njegovu dobru ideju čini neostvarivom“, rekao je Milivojević.

Milivojević ističe da Manojlović ne može da vrati mandat jer ga još uvek nije ni dobio. Kako kaže, prvo mora da se konstituiše Skupština i mu se na njoj dodeli mandat, a nakon vraćanja njegovog mandata, sledeća grupacija odbornika mora da vrati mandat.

„Ta procedura u najboljem slučaju bi trajala godinu dana, a onda bi nas tabloidi napadali da smo mi obmanuli građane, da su neki vratili mandate a da su ušli neki novi koji neće da vrate mandate“, tvrdi Milivojević.

On smatra da je to potpuno skretanje fokusa borbe na teren koji građani ne razumeju jer bi se time u Srbiji koja nema institucije niti procedure ušlo u neku „administrativno proceduralnu priču koja je totalno nebitna ovoga trenutka ljudima“.

Za ideju građanske neposlšnosti Milivojević tvrdi da jeste dobra, ali da zahteva ozbiljnu realizaciju, kao i da vraćanje mandata nije uvod u građansku neposlušnost jer ta procedura traje, a trenutno, smatra on, „ne treba rasipati energiju na procedure“.

On je istakao da je za građansku neposlušnost potrebno probuditi celu zemlju, što u ovom trenutku nije moguće.

„Sada se treba fokusirati na dokazivanje izborne krađe, krivotvorenje izbornog materijala i falsifikovanje zapisnika za šta imamo dokaze i što predstavlja osnov za protest u Nišu“, tvrdi Milivojević.

Milivojević takođe osuđuje vraćanje mandata u Nišu.

„Tu ideju smatram lošom, da građani Niša vrate mandate u trenutku kada je dr Dragan Milić ostvario najbolji pojedinačni rezultat opozicije od 2012. godine. Ne treba tako kažnjavati građane Niša“, objašnjava Milivojević i dodaje da je važno imati pobedu u tom gradu.

On je pozvao odbornike „Kreni promeni“ u Nišu da ne vraćaju mandate i ne kažnjavaju građane Niša na taj način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari