Milivojević: Vučić nešto obećao Rio Tintu, zauzvrat dobio neku materijalnu korist 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević tvrdi da je Aleksandar Vučić nešto obećao Rio Tintu i da je zauzvrat dobio neku materijalnu korist, dok poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović misli da je ova kompanija u protekle dve godine radila iza kulisa, da bi posle izbora predsednica Skupštine i predsednik postali njeni glavni lobisti.

Ona je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ukazala da oni to čine pod sve većim pritiskom Evropske unije (UN) i ocenila da je predsednik Srbije ucenjen čovek, koji će građanima morati da položi račune za sve što je potpisao bez njihovog znanja.

”Ono što ova vlast radi na projektu Rio Tinto ima za cilj održavanje dobrog odnosa sa Nemačkom, Amerikom i svim kompanijama koje donose novac, a gde taj novac završava, to najbolje znaju premijer i predsednik ove države”, objašnjava Nestorović.

Kako je podsetila u razgovoru s Tamarom Skrozza, ugovori i koncesije o eksploataciji prirodnih dobara Srbije potpisani su na 99 godina i zato bi njihovo eventualno prevremeno raskidanje državu mnogo koštalo.

Po njenom mišljenju, Srbija ima velika prirodna bogatstva, ali i status zemlje trećeg sveta i zato može da posluži čak i za odlaganje nuklearnog otpada.

”Evropska unija nema obavezu da ovde primenjuje evropski standard o zaštiti životne sredine, jer mi nismo članica Unije, a pošto ova vlast funkcioniše po sistemu korupcije i netransparentnosti, onda je ovo zaista plodno tle za takve aktivnosti”, napominje Nestorović.

Ukazuje i na slučajeve vlasničkog uknjižavanja strane države na teritoriji Srbije, mešanje ambasadora stranih država u unutrašnje stvari Srbije, kao i na činjenicu da oni imaju pregled stanja naših minerala i ruda.

”Ukoliko sve to dozvolite, otvoreni ste da jednog dana postanete zavisna, a ne nezavisna država”, upozorava Nestorović.

Kako predviđa, građani će izaći da brane svoie, posebno oni koji shvate da će im sutra biti raseljena kompletna porodica i da će im život biti izmenjen u potpunosti, da će biti relocirani sa mesta gde žive i gde im je dedovina.

Istovremeno, Milivojević je uveren da je 99 odsto birača SNS protiv projekta Rio Tinto i da je Vučić toga svestan.

”Kao rob rejtinga, on će jednog trenutka verovatno morati da isturi nezadovoljne građane ispred sebe, kako bi mogao da izgovori rečenicu: ‘Ja hoću, ali mi narod ne da’”, naglašava Milivojević.

On smatra da se evropske zemlje ponašaju licemerno, tvrdeći da je ono što nije dobro za njih, dobro za Srbiju, a da je Vučić spreman da im da sve, kako bi ostao na vlasti.

U tom smislu podseća da je samo Francuska, na ime različitih koncesija i ugovora sa Srbijom, zabeležila profit od 12 milijardi evra.

”Francuska je nekada, da bi takav benefit ostvarila negde u svetu, recimo u Africi, morala da u Alžir, Maroko, Tunis ili neke druge afričke zemlje šalje Legiju stranaca da taj narod porobljava, a ovde imate čoveka koji to nudi na izvol’te”, izjavio je Milivojević.

Njegovo je mišljenje da Vučić to sve radi zato što na kraju neće ni živeti u Srbiji, nego negde gde će moći nesmetano da troši novac, ne mareći da li je Srbija postala rudarska kolonija i WC šolja Evropske unije.

Milivojević ističe da su plate u Boru i Smederevu dobre, ali da je ljudski vek najkraći u Evropi.

To je, kako kaže, ”blagostanje srećnih robova koji imaju šta da jedu i piju, ali će ih gospodar života i smrti gurnuti u gladijatorsku arenu da jedni druge ubiju za tu platu”.

On aktuelnu vlast poredi s termitima, koji iza sebe ostavljaju pustoš.

”Oni pojedu sve što ima i ne misle na sutra, za njih sutra ne postoji”, smatra Milivojević.

Po njemu, onaj ko pređe na „tamnu stranu“ i podrži projekat Rio Tinto sebe je trajno izbrisao sa političke scene.

”Mi ovu bitku ne smemo da izgubimo, Srbija mora da izađe kao pobednik, inače je neće biti”, zaključuje Milivojević u razgovoru za FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari