Milojičić: Referendum je kukavički potez neodgovornih političara 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Radoslav Milojičić Kena, predsednik Srpske levice, gostujući u emisiji “Reč po reč” informativnog programa RTV Kraljevo, istakao je važnost odgovornog odnosa prema predloženom planu za reševanje kosovskog konflikta i uređenje međusobnih odnosa dva naroda koja žive na teritoriji KiM.

Ocenio je najvažnijim zadatkom poboljšanje okvira koji su predloženi i sadržinske izmene u delu ovlašćenja koja se daju Srbima, a potpuno neodgovornim i bežanjem od odgovornosti zalaganje za referendum, saošteno je iz Srpske levice.

“Predlog za održavanje referenduma je prebacivanje odgovornosti na građane i izbegavanje da se iskreno posvetimo stvarnom poboljšanjem uslova života Srba na Kosovu. Zalaganjem za referendum odričemo se i najmanje mogućnosti da utičemo na sadržaj postojećeg predloga i učinimo ga prihvatljivijim. Insistiranje na njemu je vrlo loše prikriven pokušaj zaustavljanja traženja rešenja u okviru evropskih tokova. Srpska levica ne gaji iluzije da je sporazum savršen i ne odustaje od insistiranja da se život, standard i prava građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji najbolje mogu zaštiti bržim članstvom u EU.

Više puta je ponovljeno da ovo nije konačno, a ni celovito rešenje, tako da ne znamo o čemu bi se gradjani konkretno izjašnjavali na referendumu? Da li da žive u getu još dve decenije? Srpska levica prihvata da parlamentarni sistem u Srbiji ima svoje manjkavosti. Međutim, predlog Narodne stranke ima potencijal da produbi probleme u sistemu, umesto da ih reši.

Niko ne spori da je ogromna većina građana Srbije protiv delova predloženog rešenja, zato se odgovornost političara ogleda u tome da se izbore za ona koja Srbima garantuju mir i bezbednost, život bez diskriminacije i pravo da odlučuju i upravljaju u svojim sredinama. Pre 25 godina Slobodan Milošević je na istovetan način, kukavički pokušao da se zakloni iza referenduma. Štiteći svoju politiku, narod je ostavio nezaštićen. Srbija i sudbina Kosova nisu privatna svojina jednog političara, ali jesu zajednička odgovornost svih nas i moramo sada birati jedino realno moguće rečenje ‘, između ostalog rekao je Radoslav Milojičić Kena, predsednik Srpske levice, juče u Kraljevu, prenosi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari