Miloš Bešić: Briselski dijalog treba prekinuti 1Milošević je međunarodna zajednica potpuno delegitimizovala dok Vučića sada prdržava jer ispunjava njenu agendu - Miloš Bešić Foto: Media centar

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Miloš Bešić smatra da nakon serije neuspešnih susreta u Briselu i novih uslova premijera Aljbina Kurtija, pregovore o normalizaciji odnosa treba prekinuti zato što je jasno da nema političke volje ni Prištine ni EU da se oni okončaju.

“Mislim da te pregovore jednostavno treba prekinuti. Vrlo jasno je da tu ne postoji nikakva politička volja za pregovorima. Vrlo jasno je da je jedini cilj i strategija gospodina Kurtija nezavisno Kosovo po svaku cenu, a bez da napravi bilo kakav kompromis i ustupak. I veoma je jasno da ono što zovemo posrednicima, međunarodnim posrednicima u pregovaranju, zapravo se nalaze na strani nezavisnog Kosova. Dakle, nema nikakve sumnije da zemlje Klinte i sve ključne zemlje EU podržavaju kosovsku nezavisnost i rade sve što mogu ne bi li izvršili pritiske na Srbiju, a u cilju da Kosovo dobije tu nezavisnost”, kaže Bešić za Kosovo onlajn.

Dodaje i da je rukovodstvo Srbije svesno da pregovora nema, ali da je njen položaj u ovom trenutku iznuđen.

“Razumem učešće Srbije u svim tim pregovorima, ne zato što ima volju i želju i nameru i uverenje da ovo pitanje može da se razreši, već jednostavno kao nedostatak izbora i prosto pokazivanje nekakve dobre volje, da se ne bi reklo da Srbija neće da pregovora. Ali, mislim da državna rukovodstvo Srbije vrlo jasno razume da tu nikakvih pregovora nema i da se ništa ne može desiti, a da ne bude na štetu Srbije. Prema tome, morate nastaviti te pregovore, ali bez ikakve nade da će oni odvesti u bilo kakvom konstruktivnom smeru”, rekao je Bešić, kao jedan od sagovornika u opširnoj analizi portala Kosovo onlajn.

SAMIT O PLANU RASTA ZA ZAPADNI BALKAN U KOTORU
foto BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE

Ne očekuje da bi nova evropska administracija mogla da predstavi bolju strategiju od dosadašnje.

“Oni imaju vrlo jasnu strategiju. Oni imaju strategiju da prosto idu iz pregovora u pregovore i da pre ili kasnije neka od strana ili obe strane, pre svega Srbije, izgubi strpljenje i stavi tačku na ‘i’. Ne zaboravite, u međuvremenu se dešavaju stvari na spoljno -političkoj sceni, u međuvremenu postoje mehanizmi potencijalnog pritiska koji se mogu izvršiti pre svega na Srbiju”, ističe Bešić.

Zaključuje da je ključan problem u tome što zemlje Kvinte i EU i kao epilog pregovora Beograda i Prištine isključivo vide priznavanje Kosova od strane Srbije.

Podsetimo, Aljbin Kurti, premijer Kosova, nije prošle sedmice hteo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu jer traži ispunjenje tri uslova:

Prvi uslov je da se Sporazum o normalizaciji formalizuje i Srbija stavi potpis na taj dokument iz 2023. godine, odnosno traži priznanje nezavisnosti Kosova od strane vlasti u Beogradu, potpisivanjem francusko-nemačkog sporazuma koji je prihvaćen u Ohridu.

Drugi je da Srbija povuče pismo koje je u decembru 2023. godine tadašnja premijerka Ana Brnabić poslala EU, a u kojem je izrazila rezerve koje se odnose na obaveze proistekle iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa s Kosovom, uključujući i aneks primene – takozvani Ohridski sporazum.

Treći i poslednji uslov Kurtija za nastavak normalizacije je da Srbija isporuči Milana Radoičića i njegovu „paramilitarnu terorističku grupu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari