Bešić o najavljenim izborima: Većina građana je protiv vlasti, ali ne žele da glasaju za bilo koga 1Foto: Media centar

Profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić izjavio je da je većina građana protiv vlasti, da ne žele da glasaju za bilo koga već protiv vlasti, a da bi glasali protiv, traže jednu depersonifikovanu listu.

Bešić je za N1 rekao da poruke predstavnika opozicije na 24. protestu Srbija protiv nasilja izgledaju „veoma loše“:

Imali smo jedan spontan i neverovatan projekat „Srbija protiv nasilja“ izazvan tragedijama koji je okupio frapantan broj građana kod kojih su nepravde koje se dešavaju izazvale bes i nezadovoljstvo, podsetio je.

„Ovo više nije isti protest, ovo je ‘opozicija protiv nasilja’. Onog trenutka kada je izgubio svoju autentičnu, građansku snagu, a postao ekspozitura opozicionih stranaka, izgubio je na snazi“, ocenio je Bešić.

Najveći broj građana koji su kritični prema aktuelnoj vlasti, prema njegovim rečima, nema simpatije prema opozicionim partijama i njihovim liderima.

„Ono što sam pričao ranije, a ponavljam i sada je da je bilo najlogičnije da se izbori traže dok su protesti bili na piku“, naveo je Bešić.

To je, kako kaže, bila loša procena opozicije koja je trebalo izbore da traži odmah i da ih predvodi jedna lista koja bi se zvala „Srbija protiv nasilja“.

Prema Bešićevim rečima, građani su u tom trenutku pokazali kapacitet za političke promene.

„Ja sad taj kapacitet ne vidim“, istakao je on.

On kaže da ova vlast želi da pomeri fokus na pitanja Kosova, nacionalne bezbednosti, gde će da spinuje stvarnost i da mu je to razumljivo.

„I sad umesto da se opozicija insistira na temama kao što su korupcija, kriminal i loš ekonomski standard, priča se o demokratiji, institucijama Nema potrebe ubeđivati ljude dole da institucije ne rade, da sa demokratijom nešto nije u redu. Umesto da opozcija forsira te teme, ona ubeđuje ubeđenog epskim govorima“, naveo je on.

Izbori će, prema njegovoj oceni, biti interesantni.

„Nema sumnje da je ukupan kapacitet vlasti za manipulacije smanjen, da tradicionalni mehanizmi ne funkcionišu glatko kao pre 10 godine, stepen identifikacije ljudi simpatizera, podržavalaca SNS u padu, što je pokazao i miting SNS koji je bio ozbiljan signal da postoji problem“, kaže Bešić.

Sa druge strane, on kaže da opozicija Ima slabe tačke koja se svodi na borbu za buduće pozicije.

Smatra da će očigledno doći do razmimoilaženja, da će se partije grabiti za mandate u parlamentu i buduće pozicije u vlasti.

„Većina građana je protiv vlasti, građani ne žele da glasaju za bilo koga već protiv vlasti, a da bi glasali protiv vlasti traže jednu listu, ona ne mora da bude personifikovana, oni ne žele da glasaju ni za jednog novog lidera“, ističe Bešić i dodaje da mu nije jasno kako to opozicija ne vidi.

Velika izlaznost bi bila loša po vlast, a oni koji su u apstinenciji, orijentisani su protiv, smatra Bešić i navodi da je na opoziciji da ih mobiliše da izađu i glasaju protv.

Ključne teme su ekonomski standard, inflacija, korupcija i kriminal, na tim temama mogu da dobiju podršku, zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari