Miloš Bešić: Složan bojkot opozicije ozbiljan argument da se njihovi uslovi ispune 1Foto: prntscreen N1

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Miloš Bešić komentarisao je u Novom danu današnji skupštinski kolegijum o izbornim uslovima i kazao da je, u zemlji u kojoj imamo potpuno odsustvo dijaloga, svaki takav sastanak značajan.

„Svaki dijalog je poželjan, kada živimo u zemlji u kojoj imamo gotovo apsolutno odsustvo dijaloga i u jednom podeljenom političkom diskursu,“ kazao je Bešić na N1.

Na pitanje da li je ovo samo igranje dijaloga, profesor smatra da su vrlo jasni ciljevi i jedne i druge strane u tom dijalogu.

„Ona strana koju predstavlja opozicija želeli bi ozbiljne promene izbornih uslova ili da dobiju minimalne promene izbornih uslova, to su one tri tačke. A, vlast bi želela da se ništa ne promeni, jer im uslovi kakvi jesu očigledno prijaju. I, šta god govorili ovi sa vlasti i, bez obzira na koji način pokazivali odbojnost prema rezoluciji EP i onome što je usledilo, u šta uključujem i izveštaj ODHIR-a, oni znaju da moraju nešto da urade po tom pitanju. Čitava stvar jeste da njihov plan je da urade što manje a da zadovolje opoziciju. A opozicija zna ovo o čemu govorim, pa će da proba da podigne lestvicu i da dobije što više može da dobije.“

Podsetimo, predstavnici opozicije grupisani oko SPN na prethodnom kolegijumu izneli su tri zahteva:

1. Formiranje komisije koju bi činili predstavnici vlasti, opozicije i relevantne organizacije civilnog društva, a koja će imati izvršna ovlašćenja da vrši kontinuirani nadzor nad biračkim spiskom, stalnu kontrolu i reviziju biračkog spiska

2. Da javni servis započne odgovorno i profesionalno izveštavanje

3. Istovremeno održavanje svih lokalnih izbora u onim opštiinama i gradovima gde nisu održani u decembru

Profesor Bešić smatra da opozicija za prva dva zahteva mora da dobije garancije, ali i da je složan bojkot opozicije ozbiljan argument da se ovi uslovi ispune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari