Miloš Jovanović o Vučićevoj odluci: Besmislice da je nemoguće proglasiti okupaciju KiM 1foto: M.K./ATAImages

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je večeras da su besmislice tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je nemoguće proglasiti okupaciju Kosova i Metohije, dodajući da je faktičko stanje na terenu da je tamo prisutna tuđa vojska.

Jovanović je za televiziju Nova S rekao da se po Haškoj konvenciji od 1907. godine okupacija definiše kao prisustvo tuđe vojske na određenoj teritoriji, pa se NATO i Kfor mogu proglasiti okupacionim vojskama.

Uostalom, i Srpska pravoslavna crkva i Srpska radikalna stranka su se nekada zalagali za proglašenje okupacije, podsetio je Jovanović, navodi se u saopštenju Novog DSS.

Jovanović ukazuje i da mu je od januara 2023. godine jasno da je vlast u Srbiji, prihvatanjem francusko-nemačkog predloga prihvatila implicitno priznanje nezavisnosti Kosova.

Upitan o delovanju stranaka opozicije u sklopu rešavanja kosovskog pitanja, Jovanović je napomenuo da je kompletna parlamentarna opozicija za zakazivanje sednice parlamenta sa tom temom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari