Miloš Jovanović: Ovo je sramotna sednica 1foto FoNet Milica Vučković

Šef poslaničke grupe koalicije NADA Miloš Jovanović poručio je danas vlasti da je osramotila ovu sednicu Skupštine, jer je Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, za koju su se hvalili da je istorijski dokument, smestila među 60 tačaka dnevnog reda, umesto da o tome sazove posebnu sednicu.

To govori o vama, koliko ste iskreni kad tvrdite da je to istorijski dokument. Skačete sebi u usta. Hvalili ste se svesrpskim saborom i Deklaracijom, a niste našli za shodno da zakažete posebnu sednicu, istakao je Jovanović, poručujući da poslanici NADA neće glasati za Deklaraciju, pored ostalog što u njenu izradu nisu pozvali nikog iz opozicije.

Prema njegovom mišljenju, tekst Deklaracije je „skoro pa dobar“, ali su neke stvari u njoj nedorečene, jer ima bar dve ozbiljne protivrečnosti.

Dobro je, smatra Jovanović, što se pominje Srpska pravoslavna crkva kao jedan od stubova duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta, jer treba promišljati pitanje srpskog nacionalnog identiteta, pošto smo danas gotovo dezorijentisani kao narod.

Kao nedorečenost Jovanović je naveo pominjanje rezolucije UN o Srebrenici i to da je Srpski naciolani sabor ne podržava, i zapitao zašto u tekst nije stavljeno da se tamo nije desio genocid i da se na takvu laž nikad neće pristati i osporavaće se.

Jovanović je kao protivrečnost okarakterisao to što u Deklaraciji stoji zalaganje za evropske integracije, jer Evropska unija traži od Srbije da implicitno prizna nezavisnost Kosova.

Rezultati vaše dvanaestogodišnje vladavine po pitanju kosovske politike su da je sve manje države Srbije na Kosovu i sve manje Srba na Kosovu. Suočite se sa odgovornošću. Sa takvom politikom, nema sumnje da je Republika Srpska sledeća, upozorio je on, uz konstataciju da je vlast pretvorila zemlju u partijsku prćiju.

Sva dešavanja u Skupštini pratite uživo na Danasovom portalu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari