Miloš Jovanović: Skandalozan zahtev Šmita da se menjaju udžbenici za decu u Republici Srpskoj 1foto FoNet

Srpska koalicija NADA (Nova DSS, POKS Vojislava Mihailovića i 25 udruženja) smatra skandaloznim zahtev tzv. Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Kristijana Šmita da se menjaju udžbenici za decu u Republici Srpskoj u kojima bi se učilo da se u Srebrenici dogodio genocid.

„Podržavam nastojanje srpskog naroda u Republici Srpskoj da se odupru ovakvim sumanutim idejama Kristijana Šmita, koji čak nema ni legitimitet, jer nije izabran za Visokog predstavnika u BiH na način koji se predviđa Dejtonskim sporazumom. Osim toga, on nema nadležnost za predlaganje izmena školskih planova i programa u Republici Srpskoj“, izjavio je predsednik Novog DSS i jedan od lidera koalicije NADA Miloš Jovanović.

On je ukazao da je upadljivo njegovo insistiranje i vršenje pritiska na priznavanje genocida u Srebrenici, koji se nije desio.

„Svima je jasno da to radi zbog pripremanja terena za izmene Dejtonskog sporazuma i gašenja Republike Srpske, ali je isto tako jasno da Srbi sa obe strane Drine to nikada neće prihvatiti, ni dozvoliti“, rekao je Jovanović.

Predsednik POKS i jedan od lidera koalicije NADA Vojislav Mihailović ocenio je da „argument da udžbenici u entitetima u BiH moraju da budu isti, što traži Šmit, uopšte ne stoji, jer oni, primera radi, nisu isti ni u nemačkim federalnim jedinicama ili američkim saveznim državama, što je i prirodno za konfederalne države kakava je BiH“.

„Sasvim je jasno da Kristijan Šmit nema nameru da štiti poredak i principe iz Dejtonskog sporazuma, već da želi upravo suprotno, da od BiH stvori unitarnu državu na štetu Srba. Sigurni smo da rukovodstvo RS neće dozvoliti da se taj plan sprovede, za šta imaju našu punu podršku“, izjavio je Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari