Posle kratke epizode u opoziciji Miloš Jovanović ponovo nalazi zajednički jezik sa Vučićem: Sagovornici Danasa o inicijativi NDSS da parlament odbaci Rezoluciju o genocidu u Srebrenici 1Printskrin parlament.rs

Nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u GS UN, Novi DSS predlaže da u Skupštini Srbije, pored rasprave o spoljnoj politici zemlje, treba usvojiti i rezoluciju narodnih skupština Srbije i Republike Srpske, kojom bi zajednički i u potpunosti „odbacili perfidnu, a istovremeno brutalnu laž o takozvanom genocidu u Srebrenici“.

I dok pojedini poslanici smatraju da je takva rasprava preko potrebna, dotle drugi navode da bi to bilo dodatno potkopavanje međunarodne pozicije Srbije, a iz vlasti poručuju da bi bilo suludo trošiti energiju na odbacivanje rezolucije koja je već odbačena u UN od većine zemalja.

U Novom DSS Miloša Jovanovića navode da je „usvajanje u Generalnoj skupštini UN istinski sramne Rezolucije o tzv. međunarodnom danu sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici“ pokušaj da se laž pretvori u istinu i time ponizi srpski narod, ugrozi opstanak Republike Srpske i potvrdi zapadno viđenje jugoslovenske krize po kom su Srbi najveći krivci za rat.

„Važno je podsetiti i nikada ne zaboraviti da su ratovi iz devedesetih godina prošlog veka nametnuti srpskom narodu i da su upravo Srbi najveće žrtve tih ratova i jedini narod koji je na ovim prostorima bio žrtva genocida. Podjednako je važno stalno insistirati i na jedinoj istinitoj činjenici – a ona glasi da u Srebrenici nije počinjen zločin genocida“, navode iz Novog DSS.

Dodaju da uprkos diplomatskim aktivnostima Srbije poslednjih nedelja, prilično glasno predstavljenih u domaćoj javnosti, Rezolucija je nažalost usvojena uz nezanemarljiv broj glasova ZA, od kojih su mnogi iz država koje predstavnici vlasti nazivaju “prijateljskim“ ili čak državama „strateškim partnerima“.

Očigledno je da to više ne mogu biti, a mnoge to nikada nisu ni bile. Stoga NDSS smatra da bi u parlamentu Srbije trebalo usvojiti Rezoluciju kojom bi se odbacila „laž o takozvanom genocidu u Srebrenici“.

Stavove Novog DSS deli i POKS koji u parlamentu čini zajednički poslanički klub NADA.

„Predlog održavana sednice parlamenta biće naša zajednička inicijativa. Moramo pokazati jedinstvo između Srbije, Republike Srpske i celog srpskog naroda gde god da živi i našu odlučnost da nikada i ni po koju cenu nećemo prihvatiti laž da je u Srebrenici počinjen genocid. To mora da važi za našu i za svaku buduću generaciju“, istiće za Danas Vojislav Mihailović, lider i poslanik POKS-a.

Pavić: Principijelno podržavamo inicijativu NDSS

Iz pokreta Branimira Nestorovića „MI, snaga naroda „, uprkos tome što nisu upoznati sa detaljima inicijatve NDSS, kako kažu principijelno podržavaju svaku skupštinsku inicijativu koja bi podrazumevala odbacivanje laži o „genocidu“ u Srebrenici, kao i osudu istinskog genocida u NDH, što i sami nameravamo da pokrenemo.

„Krajnje je vreme da kao država zauzmemo stav o ključnim pitanjima vezanim za našu prošlost, jer ona očigledno utiču na to kako nas drugi tretiraju, a i kako sami sebe posmatramo. U pogledu Srebrenice se svakako ne bi zaustavili na pukoj rezoluciji, nego bismo tražili i formiranje komisije ili instituta za utvrđivanje pune istine o tim događajima, jer Haška verzija Srebrenice služi jedino propagandnim lažima protiv nas kao države i naroda“, ističe za Danas Aleksandar Pavić, poslanik Mi, snaga naroda.

Poslanici prozapadne opozicije, međutim, napominju da ne vide razlog za održavanje takve jedne sednice koja bi iskopala još dublji jaz ka međunarodnoj zajednici. Podsećaju da je Skupština Srbije 2010. godine usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici u julu 1995. godine kada je ubijeno 8.000 Bošnjaka.

Ta Deklaracija, koju je predložila vladajuća koalicija predvođena Demokratskom strankom tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, poziva se na presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. godine izvršen genocid, i u tekstu se osuđuje zločin na način utvrđen presudom pomenutog suda, bez pominjanja termina genocid.

*Grbović: To bi značilo dalje potkopavanje međunarodne pozicije Srbije

Na usvajanje te Deklaracje podseća i Pavle Grbović, poslanik i lider Pokreta slobodnih građana i zato smatra da je revidiranje takvih tema zarad jeftinih dnevnopolitičkih poena nepotrebno.

„Takva sednica, koju predlaže Novi DSS dovela bi do daljeg potkopavanja međunarodne pozicije Srbije i njenog udaljavanja od porodice najuređenijih evropskih zemalja. Narodna skupština se još 2010. usvajanjem deklaracije jasno odredila prema pitanju Srebrenice, a pitanje naše spoljne politike se jasno očitava i u Ustavu Republike Srbije i bilo bi neodgovorno i štetno ako bi se takve teme revidirale zarad jeftinih dnevnopolitičkih poena“, navodi Grbović.

*Ilić: Pre svega treba raspravljati o tome zašto Vučić vodi spoljnu politiku

Poslanik Srbija centra Slobodan Ilić, međutim navodi dao najvažnijim državnim pitanjima treba raspravljati u Skupštini Srbije. Parlament bi, kako kaže, trebalo da pre svega zauzme stav o vođenju spoljne politike.

„Sada imamo situaciju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi spoljnu politiku i pregovara o najvažnijim nacionalnim i državnim interesima kršeći više članova Ustava. Predsednik Srbije nema ovlašćenja da vodi spoljnu politiku, niti da preuzima bilo kakve obaveze u ime države Srbije. On, to gazeći Ustav konstantno čini već 12 godina i to najčešće na štetu Srbije. Najočigledniji primeri za to su tzv „Francusko – nemački plan“ i „Ohridski sporazum“ koje je Vučić usmeno prihvatio i na taj način priznao lažnu državu Kosovo i grubo pogazio Ustav Srbije“, ističe Ilić.

On podseća da su Vučić i njegova vlast odbili predlog da se u Skupštini Srbije donese Rezolucija o genocidu nad srpskim narodom u tzv Nezavisnoj državi Hrvatskoj, koji je po svim parametrima jedan od najvećih u istoriji sveta.

*Pavićević: Jovanović u jednoj ruci drži paragraf Pravnog fakulteta u drugoj mač, odlikovanje koje je dobio od Vučevića

„Čudno je insistiranje na ovoj temi pred izbore. Miloš Jovanović još jednom, posle kratke epizode radikanog opozicionaštva, ponovo pronalazi zajednički jezik sa Aleksandrom Vučićem. Pored toga što je “čuo da je taj govor bio dobar”, on ponavlja besmislice o rezoluciji kao stavljanju žiga na ceo narod i podržava politiku zasnovanu na odbrani naše istine, uprkos činjenicama. Takav NDSS smo imali sve ove godine, jednom nogom uz vlast, drugom uz opoziciju, u jednoj ruci sa paragrafom Pravnog fakulteta, u drugoj sa mačem, odlikovanjem od Miloša Vučevića koje mu je uručeno 30. juna prošle godine. Prisetimo se šta su drugi radili tada i pre toga, dok je on sa kolegama i koleginicama sedeo u klupi 12. klase Visoke škole bezbednosti i odbrane i slušao “saliveni govor” Aleksandra Vulina“, ističe za Danas Đorđe Pavićević, poslanik Zeleno-levog fronta.

Prema njegovim rečima, što se tiče predloga rezolucije Narodne skupštine o rezoluciji Generalne skupštine UN, ona je za sada na nivou propagande i opstrukcije “ovčica“ iz opozicije koje izlaze na izbore.

„Naravno kada dobijemo tekst, o svemu ćemo odlučiti, procenićemo da li je to još jedan penal za vlast ili je to prilika da se raspravlja o onome što se dogodilo u Srebrnici i kvalifikaciji tog dela. Videćemo da li će kroz rezoluciju govoriti Miloš Jovanović kao međunarodni pravnik na delu, ili će to biti još jedno mućenje vode kakvo godinama gledamo od strane vlasti i identitetske “opozicije” u Skupštini“, napominje Pavićević.

Podseća da je još na snazi Deklaracija usvojena pre četrnaest godina prema kojoj su priznate kvalifikacije zločina u Srebrnici od strane međunarodnih sudova, dakle kao genocida.

„Nikada skupština nije raspravljala o ukidanju ove deklaracije, sve drugo je prazno političko profiterstvo“, ocenjuje poslanik ZLF.

 

*Marković: Ovakvom inicijativom usred kampanje skreće se pažnja sa životih pitanja

I Ksenija Marković, poslanica i internacionalna sekretarka DS, smatra da se ovakvom inicijativom u sred kampanje za lokalne izbore skreće pažnja sa životnih pitanja na velike nacionalne teme. Nije ovo prvi put, kako kaže,jer je to stara radikalska formula.

„Vučić je upravo to i hteo da postigne velikom medijskom kampanjom o Rezoluciji kojom je potpuno prekrio lokalne izbore u Srbiji. O konkretnoj incijativi Novog DSSa ne mogu mnogo reći, jer nemamo konkretne informacije. Da bismo govorili o takvoj sednici, potrebno je da imamo sve informacije o inicijativi, uključujući tu i sadržaj rezolucije i ciljeve s kojom se inicijativa pokreće. Međutim, možemo načelno da kažemo kako mi u principu ne verujemo ni u kakve političke inicijative za čije usvajanje je potrebna podrška većine u ovoj i ovakvoj Narodnoj skupštini Srbije“, navodi Markovićeva.

Ona ističe da Demokratska stranka smatra da aktuelne vlasti u Banjaluci i Beogradu na pogrešan način vode i srpski entitet u BiH i državu Srbiju i da se to jednostavno ne može popravljati nikakvim pojedinačnim aktima, rezolucijama i deklaracijama.

„Podržaćemo sve što je u funkciji obaranja režima, a ovakva inicijativa svakako nije“zaključuje poslanica DS-a.

*Paunović: Suludu je trošiti energiju na nešto što je većina zemalja u UN odbacila

Protiv inicijative Novog DSS o odreživanju parlmenta prema donetoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici u UN su i poslanici vlasti, jer smatraju da bi to bilo trošenje vremena bez efekta i da bi energiju trebalo uložiti u prevenciju i zaustavljanje eventualnih recidiva ove nerealne i maliciozne rezolucije.

„Takva inicijativa DSS precizno definiše da je prefix “novi” u nazivu ove političke stranke samo šminka i to loša. Narativ, razmišljanje pa i politički učinak je kao i ranije baziran na politikanstvu, daleko od državotvorne politike. Suludo je trošiti energiju na odbacivanje rezolucije, koju je odbacila većina zemalja članica UN, to je trošenje vremena bez efekta. Vreme, energiju i politički autoritet treba uložiti u prevenciju i zaustavljanje eventualnih recidiva ove nerealne i maliciozne rezolucije. Demagogija u parlamentu u kojoj bi, sigurna sam, briljirao lider Novog DSS nema nikakav efekat“, poručuje Snežana Paunović, šefica poslaničkog kluba SPS u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečima, ne treba obmanjivati građane Srbije na taj način, već treba nastaviti sa radom, svako u skladu sa svojim kapacitetima.

„Pred Srbijom su mnogi izazovi sa kojima se moramo suočiti, a to je svakako važnije od dopadljivih parola i inicijativa bilo koje političke stranke i pojedinca“, napominje potpredsednica SPS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari