Novi-stari gradonačelnik: Ko je Milun Todorović - neobični Robin Hud iz Čačka, koji uzima od siromašnih i daje bogatima? 1Foto: FoNet/Ministarstvo kulture i informisanja

Milun Todorović, funkcioner Srpske napredne stranke, po treći put za redom izabran je za gradonačelnika Čačka, uprkos odluci opozicije da ne priznaje Skupštinu koja je konstituisana prošlog petka, kada su zakletvu položili odbornici vladajuće koalicije okupljene oko SNS.

Izbor Todorovića za gradonačelnika i nije veliko iznenađenje, jer je on i bio prvi na izbornoj listi naprednjka za junske izbore i samim tim i kandidat za budućeg gradonačelnika Čačka.

Ono što je zanimljivo je to kako je Todorović, uprkos brojnim kritikama unutar SNS na njegov račun, opstao i čak dospeo na prvi poziciju na izbornoj listi.

Kada je početkom prošle godine Srpska napredna stranka sprovela anketu među građanima, pokazalo se da gradonačelnik Čačka, koji je istovremeno i prvi čovek naprednjaka u tom gradu, ima najlošiji rezultat, jer nije mario za Čačane, osim za stranačke drugove, ili one sa kojima je interesno povezan.

Kako su mediji pisali, i sam Aleksandar Vučić zamerio je Todoroviću na isključivom angažovanju na ličnoj promociji i radu na sopstvenom imidžu, a ne vodeći računa o rejtingu stranke.

„Građani skoro da ne mogu da dođu do gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića“. To je zamerka koju mu je više puta javno uputio Vučić, koji ga je ukorio i zbog toga što je omogućio uskom krugu ljudi posebne privilegije.

Na tom proširenom sastanku IO SNS predočeno je da po svoj prilici Todorović neće ni biti kandidat za straog-novog predsednika gradske organizacije naprednjaka u Čačku, ali ni kandidat za gradonačelnika.

Uz kritike stranačkih kolega, na račun Todorovića nizale su se i optužbe opozicije. Zamerano mu je da je rušenjem bioskopa Sutjeska, koji je bio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, obmanuo Čačane tvrdeći da će izgraditi novi i bolji.

Optuživan je i za učešće u pljačkaškim privatizacijama, koje su razorile grad. Opozicija ga je poredila sa Robinom Hudom, koji uzima od siromašnih i daje bogatima.

Ono što mu je zamerao vrh SNS da, zamerili su mu i Čačani, tvrdeći da do njega ne može da se dođe, dok su njegova vrata uvek otvorena za lokalne tajkune i moćnike. Navođen je primer koncerta Lene Kovačević u privatnom ugostiteljskom objektu Cvetnjak, koji je finansirao grad, novcem Čačana.

Opozicija je način vladanja aktulenog gradonačelnika Čačka potkrepila i računima iz kojih se vidi i da su gradski funkcioneri na Nikoljdan u kafani potrošili 80.000 evra na pola tone roštilja, iako se tog dana postilo.

Todorović se kasnije pravdao da je Dan Čačka u decembru i da tada ima nnogo gostiju i mnogo događaja.

„Kao pravi domaćini, želimo da ugostimo sve. I nosioce funkcija i raznih programa, ali i sve koji se ne vide, koji nisu u prvom planu, ali su uvek brojniji. Ova sredstva su planirana i potrošena za te namene“, objasnio je Todorović.

I onda kada se mislilo da će SNS kazniti Miluna Todorovića zbog lošeg rejtinga među Čačanima i bahaćenja uoči parlamentarih izbora, usledio je njegov povratak na velika vrata.

Iz jedne šatre u Zablaću gradonačelnik Milun poručio je ono što neke uši vole da čuju.

„I sami vidite koliko se crnih oblaka nad našom državom nadvilo. Imamo sreću, bogom danu sreću, da je na čelu države i na čelu svih nas Aleksandar Vučić. Vučić se sve ove godine, dane i neprospavane noći bori za sve nas, ja vas samo molim da i mi učinimo isto, da se borimo za svaki pedalj naše otadžbine, naše dedovine, naše zemlje, našeg grada“, poručio je Todorović.

Daleko su se čule Milunove reči. Prvo je nagrađen prestižnim priznanjem „321 Srbija“ , „zbog veličanstvenog napretka Čačka, a potom je usledilo i priznanje – nosilac liste SNS za Čačak i naposletku gradonačelnik Čačka.

I tek pošto je izabran Todorović je obećao izgradnju olimpijskog bazena, otvaranje novih fabrika, bolje vodosnabdevanje, infrastrukturne projekte.

U zvaničnoj biografiji novom – starom gradonačelniku stoji da je rođen 1969. u Čačku, da je diplomirao na Tehničkom fakultetu, na smeru industrijski menadžment. Datum diplomiranja nije naveden.

Todorović je bio generalni direktor AutoČačka, a za gradonačelnika Čačka prvi put je izabran 2016. godine. Te godine izabran je i za člana Predsedništva SNS.

„Milun je i dokazani sportista. Kao fudbaler dugi niz godina je nastupao za čačanski FK Borac i to u periodu od 1983. do 1992. godine. Dobitnik je brojnih domaćih i inostranih priznanja od kojih kao najdražu izdvaja gramatu Eparhije Žičke“.

Bio je član Odbora za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru i Hrama Svetog kneza Lazara na Ljubiću.

Oženjen je i otac dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari