Ko je Mimoza Kusari Ljilja, poslanica kosovskog parlamenta i navodni posrednik između Samoopredeljenja i Srpske liste? 1Foto: Kalixo/Kossev/Printskrin

Mimoza Kusari Ljilja, šefica poslaničke grupe vladajuće partije Samoopredeljenje, ovih dana privukla je pažnju javnosti zbog objavljenih snimaka telefonskog razgovora na kojem sa tadašnjim potpredsendikom Srpske liste dogovara glasove u kosovskoj Skupštini.

Ipak, ovo nije prva takva afera koja se sa njom povezuje. Prošle godine, portal Nacional objavio je sličan razgovor na kojem kosovska političarka komunicira sa drugim funkcionerom Srpske liste, Slavkom Simićem koji je tada podseća na njene razgovore s Radoičićem.

Kusari Ljilja se i tada, i danas branila negiranjem istinitosti snimaka, a uputila je i niz optužbi onima koji je napadaju uz komentare “zamislite šta će biti kada se sazna ko je Radoičićevoj deci slao poklone“, dok je premijer Kosova, Aljbin Kurti izjavio da se razgovor Kusari Ljilje sa Radoičićem „namerno i nepotrebno“ dramatizuje.

Čest je kritičar poteza Srbije koju naziva i “malom Rusijom”, a napadala je i međunarodnu zajednicu u kontekstu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine poručivši glavnom pregovaraču Miroslavu Lajčaku da nađe drugi posao “ako mu se ovaj ne sviđa”.

Tvrdi da se zalaže za prava manjina na Kosovu, pa tako i srpske manjine, ali je često kritikovala poteze srpske manjine i međunarodne zajednice koji su za cilj imali poboljšanje pozicije srpske manine na Kosovu

Tako je za odluku o liberalizaciji viza za nosioce srpskog pasoša sa Kosova rekla da će dodatno „proširiti jaz između zajednica“.

Maja prošle godine procenila je da će izlazak Srba iz kosovskih institucija biti privremen i nešto što će „postepeno gubiti smisao“, dodavši da se „Vlada nikada nije iskrenije zalagala za integraciju manjinske zajednice“.

U politički život kosova Kusari Ljilja se uključila kroz Novi savez Kosova Bedžeta Pacolija, a od 2016. godine postaje član Alternative u kojoj je danas predsednica, dok funkciju šefice poslaničke grupe Samoopredeljenja obavlja od 2021. godine.

Pre dolaska na to mesto, Kusari Ljilja birana je za predsednicu opštine Đakovica od 2013. do 2017. godine, čime je postala i prva žena gradonačelnik na Kosovu.

Od 2011. do 2013. godine obavljala je funkciju zamenice kosovskog premijera i ministarke trgovine i industrije, a nakon obavljanja ovih funkcija, suočila se sa optužnicama za zloupotrebu položaja.

Prema navodima kosovskih medija, učestvovala je i u sabotiranju rada parlamentarne istražne komisije u vezi sa zloupotrebom javnih rezervi tražeći od poslanika da odugovlače rasprave u Skupštini.

U toku rata na Kosovu, Kusari Ljilja je radila za Doktore bez granica i OEBS, da bi 1999. godine nakon angažmana na Nacionalnom javnom radiu u Makedoniji dobila Ron Braun Stipendiju Stejt departmenta što joj je obezbedilo pohađanje master studija u SAD.

Usavršavala se na fakultetima na Univerzitetu u Koloradu i Univerzitetu Dukejn u Pitsburgu gde je završila master studije poslovne administracije.

Na Kosovo se vraća 2001. godine i počinje da radi u okviru projekata Svetske banke i USAID-a, a nakon toga i kao projektni menadžer Američkog univerziteta na Kosovu.

Radila je i kao izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu.

Rođena je u Đakovici, 16. oktobra 1975. godine. Završila je osnovne studije ekonomije na Univerzitetu u Prištini 1998. godine, gde i danas živi.

Udata je i ima dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari