Da li će se premijer Srbije Mirko Cvetković javno ograditi od izjave Milutina Mrkonjića, ministra za infrastrukturu koji je reagujući na presudu Haškog tribunala petorici generala rekao da je Slobodan Milošević„heroj nad herojima jer je pokazao kako se brani čast svoje zemlje i svog naroda“, kao i da će istorija dokazati da je Milošević bio u pravu“, još nije poznato. Pitanje se postavlja i zbog toga što se na čelu Ministarstva za unutrašnje poslove od kojeg se očekuje da završi posao saradnje s Haškim tribunalom i uhapsi preostale begunce, nalazi predsednik SPS-a Ivica Dačić čiji je Mrkonjić visoki funkcioner. Podsetimo i da se u kabinetu zamenika premijera Dačića u ulozi savetnika nalazi Toma Fila koji je bio jedan od članova tima za odbranu Miloševića pred Haškim tribunalom.

O tome da li bi premijer trebalo da iskaže neslaganje Vlade Srbije sa stavom svog ministra, među strankama vladajuće koalicije koje je Danas kontaktirao, postoje različita mišljenja.

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, u izjavi za Danas kaže da bi premijer javno trebalo da se ogradi od stava Mrkonjića, ali i da bi SPS konačno morao odluči „da li je za evropsku Srbiju ili je za Srbiju čija je budućnost u Miloševićevom grobu“.

– Dačiću poslednje vreme ponavlja da je SPS drugačija stranka u odnosu na devedesete, evropski i demokratski orijentisana, ali Mrkonjić svojim stavovima to negira. Bilo bi nepošteno da za sve što Srbiju vraća vrednostima Miloševićevog vremena, okrivljujemo SPS. U tome ima i mnogo krivice nas koji smo od 5. oktobra 2000. na vlasti. Žalosna istina antimiloševićevskih snaga je u tome što u Srbiji narasta animozitet prema Evropi, SAD, NATO, uopšte Zapadu – naglašava Drašković.

Lider SPO-a ističe odsustvo reakcije javnosti i svih proevropskih stranaka o postupcima advokata Tome File, inače savetnika potpredsednika Vlade Ivice Dačića, koji je govorio na promociji knjige bivšeg šefa DB-a Radeta Markovića, osuđenog zbog ubistva Ivana Stambolića, o tome kako se ponosi prijateljstvom s njim.

– To što Mrkonjić priča nije ništa novo i nije me ni dotaklo. Ono što bi dokazalo da vladajuća koalicija rehabilituje zločince iz Miloševićevog perioda jesu najavljene izmene Zakona o krivičnom postupku. Ukoliko se te izmene zakona, koje bi Radetu Markoviću u svojstvu svedoka saradnika u slučaju za ubistvo Slavka Ćuruvije omogućile izbegavanje oduzimanja imovine ili ublažavanje kazne, našle pred poslanicima parlamenta, SPO izlazi iz Vlade. Nadam se, odnosno smatram i dalje nemogućim da te izmene budu predložene – kaže Vuk Drašković.

Bojan Kostreš, funkcioner LSV-a, stranke koja je javno uputila poziv premijeru Cvetkoviću da se ogradi od izjave svog ministra Mrkonjića, kaže za Danas da je uveren da predsednik Vlade neće odbiti taj poziv. „Ukoliko to bude slučaj, u šta, iskreno, sumnjam, moraćemo na stranačkim organima da donesemo odluku o našim daljim postupcima i odnosima u vladajućoj koaliciji“. Kostreš nije mogao da kaže da li to znači i napuštanje Vlade Srbije.

Za razliku od SPO-a i LSV-a, članica vladajuće koalicije stranka G17 plus neće pozvati Cvetkovića da javno istakne da stav Mrkonjića nije stav Vlade, jer kako je za Danas rekao funkcioner Željko Ivanji, to je Cvetkovićeva lična stvar.

– Jasno je šta G17 plus misli o Miloševiću i da vreme njegove vladavine smatra najcrnjim delom srpske istorije, ali ne smatramo da bi Cvetkovićmorao da se ogradi od izjave ministra Mrkonjića, pre bi to trebalo da uradi potpredsednik Vlade i predsdnik SPS-a Ivica Dačić – naglašava Ivanji.

Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije, kaže za Danas da je većrekao sve što je imao da kaže o Haškom tribunalu kao izuzetno lošoj i štetnoj instituciji, i da nema šta drugo da doda. Na pitanje zbog čega onda podržava saradnju s tim sudom budući da je član Vlade kojoj je isporučenje preostalih begunaca jedan od prioritetnih ciljeva, Palma je odgovorio da se on trenutno bavi socijalnim pitanjima i da nema komentar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari