Ministar odbrane BiH: Vučićeva konferencija za novinare je morbidni javni nastup, a Brnabićka monstrum 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Ministar odbrane BiH Zukan Helez (SDP) je današnju konferenciju za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu nazvao „morbidnim javnim nastupom“, koji je, kako je kazao, obilovao lažima, zamenama teza i izvrtanjem činjenica, a predsednicu skupštine Srbije Anu Brnabić nazvao „monstrumom“.

Helez je Vučića optužio da u „maniru najbezobzirnijih diktatora sveta“ rovari po BiH i pokušava da, kako je kazao, preko svog poslušnika, nelegalnog predsednika RS Milorada Dodika, pripoji deo BiH i upravlja procesima u toj zemlji.

„Vučić istovremeno optužuje, kako on to kaže ’političko Sarajevo’, da pokušava uništiti Srbiju. Nisu građani BiH počinili genocid ni u jednom gradu u Srbiji, nisu naši avioni nikad bombardovali Beograd, nije nikad naš izabrani zvaničnik sa brda iznad Beograda snajperom pucao po građanima Beograda, nismo mi Beograd držali pod opsadom 1425 dana, nije niko iz BiH prešao Drinu da bi ratovao po Srbiji“, naveo je ministar odbrane BiH.

Dalje je rekao da Vučić optužuje Sarajevo da želi rat i da usporava ekonomski napredak Srbije, ističući da građani BiH sigurno ne žele rat, kao i da je Srbiji mnogo lakše krivicu za katastrofalno ekonomsko stanje u toj državi prebaciti na druge, nego preuzeti odgovornosti.

„Prolazio sam nedavno kroz južni deo Srbije i šokirao sam se stanjem u kojem se nalazi ovaj deo te susedne zemlje. Na cesti sam video autobus, kakav sam zadnji put vidio na filmu ’Ko to tamo peva’. Nije muzejski primerak, već autobus koji vozi redovnu liniju prevoza putnika“, naveo je Helez.

Još je rekao da više od stotinu hiljada penzionera u Srbiji ima mesečnu penziju oko 150 evra, sa kojom penzioner iz Beograda „ne može doći u Sarajevo ni na jednodnevni izlet“.

„Za ovakvo stanje u Srbiji nije i ne može biti odgovorno Sarajevo, već kriminalna, nacionalizmom zadojena vlast u Srbiji“, naveo je Helez.

Optužio je predsednicu narodne skupštine Srbije Anu Brnabić da je „besramno izmislila govor (predsednice Udruženja „Majke Srebrenice“) Munire Subašić i optužila da je pretila Vučićevoj deci.

„Lagati na majku Srebrenice, koja je izgubila 22 svojih najmilijih može samo monstrum“, naveo je Helez.

On je izrazio nadu da će u Srbiji „uskoro biti omogućeni fer i pošteni izbori i da će se pojaviti neki novi Zoran Đinđić, kojeg kriminalci, nacionalisti neće ubiti“ i da će biti „završiti era građenja Srbije na idejama o nadmoći svog ili inferiornosti drugih naroda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari