Ministar odbrane: Uz administrativnu liniju sa Kosovom smanjen broj vojnika sa 8.350 na 4.500 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je u Kopnenoj zoni bezbednosti, uz administrativnu liniju prema Kosovu i Metohiji, trenutno angažovano manje od 4.500 vojnika, a da je dva dana nakon sukoba u Banjskoj bilo angažovano njih 8.350.

„Imamo deangažovanje, ne povlačenje, dela jedinica. One se vraćaju u svoje garnizone, u svoje kasarne, na svoje redovne aktivnosti. A naravno da Vojska Srbije, Ministarstvo odbrane sa Vojnoobaveštajnom i Vojnobezbednosnom agencijom prati sve ono što se dešava na prostoru Kosova i Metohije“, kazao je Vučević za televiziju Prva.

Naglasio je da Srbija, prema međunarodnim sporazumima, nema nikakve restrikcije za broj jedinica koji se nalazi u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Na navode da se Srbija „nagomilavanjem jedinica“ pripremala da nešto uradi i da je obučavala grupu koja je učestvovala u sukobu u Banjskoj, ministar je kazao da je to „zbir gluposti sa ciljem da se politički diskredituje Srbija“.

On je naveo i da međunarodna zajednica „ćuti“ kada se kaže da je iseljeno 11 odsto Srba sa Kosova i Metohije od dolaska Aljbina Kurtija na čelo prištinske vlade.

„Na žalost, oni koji daju garancije i koji nas uveravaju da žele mir i da vide neki kompromis, politički dogovor, sve etničke zajednice na Kosovu i Metohiji u nekoj vrsti suživota, to vrlo brzo zaborave nakon nekog sporazuma, ugovora, dogovora. Već sutra se nastavi sve po nekom drugom planu, ili ka nekom drugom cilju“, rekao je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari