"Ministar Siniša, odbornik Mali": Šalje li Siniša Mali svojim prisustvom u Skupštini grada Beograda poruku Aleksandru Šapiću? 1Foto: Vojin Radovanović

Ministar finansija Mali, u isto vreme je i odbornik u Skupštini grada Beograda, a naši sagovornici iz redova opozicije smatraju da je uloga odbornika Malog da zameni u nekom trenutku, ako zatreba, gradonačelnika Šapića na toj poziciji, a njegovo neglasanje za rebalans budžeta grada predstavlja poruku aktuelnom prvom čoveku prestonice.

Siniša Mali, koji je i bivši gradonačelnik Beograda,  je mesto odbornika osvojio na junskim izborima, a mediji su spekulisali da bi upravo on mogao da bude novi gradonačelnik umesto Šapića.

Mali se pojavio na sednici na kojoj je Šapić izabran za gradonačelnika, ali ne i na ovoj poslednjoj na kojoj je izglasan rebalans budžeta.

Antonijević: Naprednjaci da se uozbilje

Borislav Antonijević, šef odborničke grupe MI – snaga naroda, podseća da je Siniša Mali prezentovao listu koalicije oko SNS „Beograd sutra“ u predizbornoj debati na RTS-u, te da imajući to u vidu je moguće da je prisustvo ministra u Skupštini grada Beograda poruka Šapiću „da mu i dalje stoji za vratom“.

„Samo ne razumem, ako oni imaju neke stranačke razmirice, to ne bi trebalo da utiče na funkcionisanje grada i trebalo bi da se uozbilje i da politiku u korist Beograda i Beograđana“, navodi.

"Ministar Siniša, odbornik Mali": Šalje li Siniša Mali svojim prisustvom u Skupštini grada Beograda poruku Aleksandru Šapiću? 2
foto: Vojin Radovanović/Danas

Antonijević, govoreći o neglasanju za budžet odbornika Malog odgovara da „čovek ne mora da bude doktor nauka da bi znao da nešto u rebalansu budžeta ne valja“.

„Iskreno se nadam, kao odbornik u Skupštini grada Beograda, da je ovo poslednji budžet koji je usvojen na ovakav način ovakav kakav jeste“, poručuje.

Simić: Uskoro konačni obračun unutar SNS sa Šapićem

Stefan Simić, zamenik šefa odborničke grupe PSG-ZLF, smatra da je jedina uloga Malog u gradskoj skupštini da svojom pozicijom odbornika vrši psihološki pritisak na gradonačelnika Šapića. Simić prenosi i kako izgleda Šapićev odnos s naprednjacima u beogradskoj skupštini.

“Svi koji prisustvuju sednicama mogu da vide da gradonačelnik gotovo ne komunicira ni sa kim, da ga ni odbornici SNS ne podržavaju i da bi ga na prvi mig iz stranke pustili niz vodu. Uveren sam da se oni tome potajnu i raduju jer smo na poslednjoj sednici imali priliku da vidimo kako to izgleda kada ponižava svoje saborce iz stranke i koalicione partnere i kako im neumesno dobacuje sa govornice”, navodi on.

"Ministar Siniša, odbornik Mali": Šalje li Siniša Mali svojim prisustvom u Skupštini grada Beograda poruku Aleksandru Šapiću? 3
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Ovaj odbornik Pokreta slobodnih građana smatra da je Šapić prinudno rešenje i misli da uskoro dolazi do konačnog obračuna unutar SNS sa njim.

“Unutar Skupštine grada se razlikujemo po politikama i vizijama ali nas spaja to što svi mislimo da je Šapić loš gradonačelnik. Mi o tome govorimo javno, oni čekaju dozvolu i govore to u svojim krugovima”, kaže on.

Simić napominje da nepojavljivanje Malog na sednici da glasa za rebalans budžeta je jasna poruka gradonačelniku.

„Ne bih se iznenadio da ga upravo on zameni vrlo uskoro”, kaže on.

Manojlović: Lični odnosi naprednjaka ne bi trebalo da nas zanimaju

Savo Manojlović, šef odborničke grupe Kreni-Promeni, kaže da se ne bi bavio ličnim odnosima unutar vladajuće stranke, niti misli da su oni bitni građanima, niti bi trebalo da zanimaju odbornike.

„Ono što nas zanima je da je iz budžeta i rasprave od ponedeljka vidljivo da trećina Beograda i dalje neće imati kanalizaciju, da ni ove godine neće završiti Bulevar patrijarha Pavla, da nisu sposobni da reše problem ambrozije od zbog čega alergiju ima veliki broj građana, kao i sistemsku korupciju i partokratiju koja postoji u Beogradu”, odgovara Manojlović.

"Ministar Siniša, odbornik Mali": Šalje li Siniša Mali svojim prisustvom u Skupštini grada Beograda poruku Aleksandru Šapiću? 4
Foto: Vojin Radovanović

Pavlović: Mali na rezervnom položaju

Miloš Pavlović, šef odborničke grupe NPS-EU-DS-NLS, ulogu Siniše Malog u Skupštini grada Beograd vidi kao rezervni položaj.

„Ukoliko dođe do problema sa Aleksandrom Šapicem, Mali je tu da se Beograd vrati na položaj kada je on upravljao Beogradom. To pokazuje koliko je poverenje SNS u Šapića i kakvi su njihovi odnosi”, navodi on.

Pavlović kaže da to ide u prilog činjenici da Aleksandar Šapić faktički ne upravlja Beogradom i nema punu kontrolu nad gradskim sekretarijatima.

"Ministar Siniša, odbornik Mali": Šalje li Siniša Mali svojim prisustvom u Skupštini grada Beograda poruku Aleksandru Šapiću? 5
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

„To što Siniša Mali nije glasa za budžet ne mislim da je neka poruka Šapiću s obzirom da Siniša tu ima ulogu da iskoči ukoliko Šapić napravi problem“, kaže odbornik Narodnog pokreta Srbije.

Nedavno, upravo na sednici na kojoj se raspravljalo o rebalansu budžeta Pavlović je izneo tvrdnje da je moguće da Šapić podnese ostavku na mesto gradonačelnika u narednom periodu.

Pavlović je naveo da Šapić više faktički ne obavlja funkciju gradonačelnika, već da to čini gradski sekretar za investicije Luka Petrović, iza koga, tvrdi, stoji Andrej Vučić. Dodao je da nijedan od gradskih sekretara i direktora javnih preduzeća, sem Petrovića, sa gradonačelnikom ne komunicira, pa da nisu ni učestvovali u razgovorima oko rebalansa budžeta.

Gradonačelnik je odgovorio da nema informacije da postoji mogućnost da podnese ostavku u narednom periodu, a Pavloviću je poručio da se u rebalans budžeta razume „ko Marica u krive noge“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari