Ministar spoljnih poslova Dominike podržao kopanje litijuma, novinari nisu imali mogućnost da postave pitanje 1Printskrin Kosovo onlajn

Ministar spoljnih poslova Dominike Vins Henderson danas je u Beogradu, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem, izrazio nadu da će Srbija više eksploatisati litijum, kako bi poboljšala proizvodnju baterija za električna vozila.

Henderson je ocenio da je Srbija dobar prijatelj Dominike, podsetio je na pomoć Beograda u borbi protiv kolonijalizma i izrazio podršku teritorijalnom suverenitetu Srbije.

Đurić je, nakon potpisivanja sporazuma o saradnji sa Dominikom, izjavio da će se raditi na produbljivanju saradnje dve zemlje u raznim sferama, poput ekonomije, poljoprivrede, zdravstva i kulture.

Novinarima je Đurić rekao da Srbija sa ogromnim poštovanjem gleda na podršku Dominike na temama od velikog značaja za Beograd.

“Mi smo prijatelji na duge staze, koji zajednički gledaju na veoma sličan način na mnoge probleme u svetu”, izjavio je Đurić.

On je naveo da je sa Hendersonom dogovorio da dve zemlje održavaju redovne političke konsultacije, što će doprineti boljem razumevanju.

Novinari nisu imali mogućnost da postave pitanja Đuriću i Hendersonu.

Marko Đurić i Vins Henderson, koji prvi put boravi u Srbiji, potpisali su protokol o saradnji između dva ministarstva, prenosi Tanjug.

Šef srpske diplomatije rekao je da očekuje da će i Dominika uzeti učešće na izložbi Ekspo 2027. u Beogradu.

Ministar Henderson je istakao da je Srbija još u vreme Tita pružala Dominiki podršku u borbi za nezavisnost, kao i da su 2010. godine formalizovani odnosi dve zemlje.

Ministar Đurić je dodao da da je Dominika jedna od veoma atraktivnih turističkih zemlja i dodao da će u Njujorku biti na jesen potpisan sporazum o ukidanju viza između njihove zemlje i Srbije.

Dominika je mala država – ostrvo u Karipskom moru od oko 80.000 stanovnika, bivša je francuska prekomorska teritorija i bivša je britanska kolonija, članica je Komonvelta. U teritorijalnom sporu je sa Venecuelom, i treba je razlikovati od Dominikanske Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari