Ministar: Srbija po razvoju elektronske uprave jedna od deset najbrže rastućih zemalja 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije, Mihailo Jovanović rekao je danas da je prema UN indeksu Srbija po razvoju elektronske uprave jedna od deset najbrže rastućih zemalja na svetu.

On je 30. Kopaonik biznis forumu, u okviru panela „Poslovno okruženje i digitalizacija javnih usluga: dostignuće i izazovi“, rekao da je u ovom trenutku registrovano 1.700.000 naloga na portalu e-Uprava.

„Gradjani sve više otvaraju svoje elektronske naloge i postaju e-Gradjani, samo u prošloj nedelji registrovano je njih 33.000“, rekao je Jovanović, a saopštilo to ministarstvo.
Dodao je da je prvi put, nakon deset godina, vlada Srbije usvojila Predlog zakona o elektronskim komunikacijama i uputila ga narodnoj skupštini.

Jovanović je rekao da je to revolucionarni zakon, temelj elektronskih komunikacija koji podrazumeva mnogo brže i jače razvijanje širokopojasnih mreža.

On je objasnio da su novine tog zakona i to da Srbija po prvi put uvodi elektronske račune koje će slati telekomunikacione kompanije, ali i da će gradjani koji žele da dobijaju papirne račune moći to da zatraže od svojih operatora.

Uvodjenjem elektronskih računa značajno će se, kako je rekao, uštedeti na vremenu, brzini rada operatora, ali i hartiji i drveću koje se godišnje poseče. Zakonom se, prema njegovim rečima, uvodi i registracija pripejd brojeva, a operatori će imati period od 12 meseci da uvedu registraciju pripejd korisnika.

Jovanović je najavio formiranje Radne grupe za izradu izmena i dopuna Zakona o informacionoj bezbednosti, koju će činiti zaposleni u javnoj upravi i predstavnici privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari