Ministar Svečlja: Akcija policije na severu Kosova kao glavni cilj ima vladavinu reda i zakona 1Foto: Kosovo Online/YouTube/Printscreen

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Dželal Svečlja izjavio je danas da akcija policije Kosova za zatvaranje šest ekspozitura Poštanske štedionice u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan ima za cilj uspostavljanje vladavine reda i zakona i usluga građanima bez ikakve razlike.

„U cilju utvrđivanja zakonitosti, nakon komunikacije i zahteva nadležnih institucija i ovlašćenja tužioca, Kosovska policija je u saradnji sa Poreskom upravom Kosova, u četiri opštine na severu Kosova, danas sprovela akciju kontrole i zatvaranja šest jedinica takozvane Poštanske štedionice kao nelegalne finansijske institucije Srbije u Republici Kosovo. Vladavina zakona i reda, usluga svim građanima bez ikakve razlike i dalje će biti naš cilj kojem smo se kontinuirano zalagali. Čestitam svim institucijama na saradnji i pokazanom uspehu“, napisao je Svečlja na Fejsbuku.

„Kosovska policija, po izveštajima institucija za finansijski nadzor, kao što su Finansijsko-obaveštajna jedinica i Centralna banka Kosova, zajedno sa Poreskom upravom Kosova, na osnovu ovlašćenja nadležnog tužioca, sprovodi policijsku akciju na šest lokacija“, navodi se u saopštenju Kosovske policije.

Kako se dodaje u saopštenju, ova policijska operacija se razvija u saradnji i koordinaciji sa nadležnim institucijama Kosova i pravosudnim organima i da je do sada protekla bez problema i incidenata.

„Svrha policijske akcije je uspostavljanje reda i zakonitosti, gde je po ovlašćenju nadležnog tužioca zatvoreno šest jedinica takozvane nelegalne Poštanske štedionice, na severu zemlje“, navodi se u saopštenju.

Zamenik direktora policije za sever Veton Eljšani rekao je za televiziju KTV da se tri punkta nalaze u Severnoj Mitrovici i po jedan u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću.

„Sumnja se na svaku moguću kriminalnu aktivnost, od neregistracije poslovanja, utaje poreza i drugih stvari“, rekao je Elšani.

Ispred glavnog centra Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici, predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević je sa još nekoliko ljudi u znak protesta preduzeo simboličnu akciju, prenosi „Kossev“.

Ispred objekta su sipali brašno, jaja, krem bananice, a u parkirano vozilo kosovske policije stavili i džakove hleba.

„Ovo je politička akcija, da se skrene pažnja da građani to u narednom periodu ne mogu sebi da priušte“, rekao je Arsenijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari