Ministarka spoljnih poslova Finske u poseti Albaniji, Kosovu i Srbiji 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Ministarka spoljnih poslova Finske Elina Valtonen posetiće Albaniju, Kosovo i Srbiju od 4. do 5. septembra. Svrha posete je jačanje političkih i komercijalnih odnosa sa partnerima Finske na Zapadnom Balkanu, piše Albanijan post, a prenosi Kosovo online.

Tokom posete, Valtonen će se sastati sa ministrima spoljnih poslova Albanije, Kosova i Srbije, kao i sa političkim rukovodstvom Tirane, Prištine i Beograda.

Oni će razgovarati o bilateralnim odnosima, proširenju EU, stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana, situaciji u Ukrajini i aktuelnim pitanjima u vezi sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

U Srbiji, Valtonen će se sastati sa predstavnicima finskih kompanija koje posluju širom Zapadnog Balkana.

„Finska snažno podržava put zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u EU. Blagostanje i stabilnost regiona su veoma važni za celu Evropu, uključujući i Finsku. Moramo ojačati saradnju sa našim najbližim partnerima, posebno imajući u vidu aktuelno evropsko bezbednosno okruženje. EU je već sada najbliži partner zemalja Zapadnog Balkana. Čak i Finska produbljuje svoj angažman u regionu“, kazala je ministar Valtonen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari