Ministarka za evrointegracije i ambasador Italije razgovarali o pristupanju Srbije EU 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ministarka Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Italije Karlo Lo Kašo su danas u Beogradu razgovarali o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, predstojećim izborima, dijalogu Beograda i Prištine, i o saniranju posledica pandemije.

Joksimović je istakla da je važno da članice EU prepoznaju napredak Srbije u vladavini prava, te očekuje da do kraja juna Srbija dobije saglasnost za otvaranje bar nekog od pet poglavlja za koje je spremna, saopštila je Vlada Srbije.

Srbija očekuje da će Italija nastaviti da podržava njeno uključivanje u aktivnosti EU, kao što su Ekonomsko-investicioni plana za Zapadni Balkan i „Zelena agenda“, rekla je ona.

Aambasador je potvrdio da će Italija i dalje podržavati pristupanje Srbije Uniji zalažući se za „dosledno sprovođenje ključnih elemenata i principa kredibilne politike proširenja EU“.

Joksimović i Lo Kašo su, ako je saopšteno, razgovarali i o „aktivnostima Vlade Srbije koje su imale za cilj poboljšanje izbornih uslova, uz obostrano očekivanje da će predstojeći izbori proteći u dobroj, demokratskoj atmosferi“.

„Bilo je reči i o dijalogu Beograda i Prištine, kao i dosadašnjem zalaganju Srbije za stabilnost i saradnju u regionu“, piše u saopštenju.

Joksimović je istakla da je Italija uputila pomoć Srbiji posle poplava 2014. godine, a Srbija uzvratila kontingentom medicinske opreme krajem aprila ove godine.

„Zajednički smo, kao dve bliske evropske nacije, doprineli da građani bolje razumeju evropsku solidarnost na delu i koliko ona može da bude važna svakom pojedincu“, naglasila je Joksimović.

Lo Kašo je medicinsku pomoć Vlade Srbije ocenio kao znak velikog prijateljstva i pravi pokazatelj evropske solidarnosti kao jedne od temeljnih vrednosti EU, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari