"Kosovska policija vrši nasilje nad kulturnim dobrom Srbije": Ministarstvo kulture i Arhiv o zapleni dokumenata u Leposaviću 1

„U toku je nasilno odnošenje arhivske građe u Leposaviću koja pripada arhivskom fondu Republike Srbije“, oglasili su se zajedničkim saopštenjem Ministarstvo kulture Srbije i Državni arhiv Srbije.

U nameri da, kako kažu, obaveste međunarodnu i domaću javnost, poručili su da Kosovska policija ovim potezom „čini nasilje nad kulturnim dobrom Republike Srbije“, prenosi KoSSev.

„Arhivska građa se uvek za vreme okupacija (Prvi svetski rat, Drugi svetski rat) otimala i odnosila, pa najnovije nasilje Kosovske policije budi sećanje na takve vandalske postupke“, ocenili su.

Poteze Prištine vide i kao krađu.

„Kada se sa arhivskom građom postupa mimo procedura koje predviđaju međunarodni arhivski standardi i zakoni u svim državama onda se to naziva pljačka“, naveli su iz kosovskog ministarstva kulture.

Ovo ministarstvo nije preciziralo u svom saopštenju iz koje institucije, odnosno objekta se to „nasilno odnosi arhivska građa“.

Pretres Uprave za trezor

Međutim, reakcija je usledila u istom danu kada je u Leposaviću izvršen pretres Kosovske policije u objektu Uprave za trezor – Narodne banke Srbije.

Tamo su zaplenjeni dokumenta, pečati, računari, ali i novac – uglavnom dinari, potvrdili su iz Kosovske policije, navodeći da je akcija sprovedena u vezi sa istragom „pranja novca“.

Objekat je zatvoren ubrzo nakon završenog pretresa, odnosno uzimanja „dokaza“.

Ova akcija usledila je tri meseca nakon što su zatvorene filijale Uprave za trezor u Kosovskoj Mitrovici, kao i četiri poslovnice Banke Poštanske štedionice, odnosno mesec dana nakon što je zatvoreno devet filijala Pošte Srbije na Severu Kosova.

Objekat Uprave za trezor u Leposaviću nalazio se u istoj zgradi gde je donedavno bio Privremeni organ opštine Leposavić, koji je takođe zatvoren krajem prošlog meseca, kao i više drugih srpskih institucija na Severu Kosova u još jednoj akciji Kosovske policije.

Dokumentacija koju je KP zaplenila u ovoj akciji završila je u Arhivskoj agenciji Kosova, potvrdili su juče iz agencije, navodeći da je reč o „značajnoj količini arhivske građe“.

Za razliku od današnjih navoda Ministarstva kulture Srbije, Arhivska agencija Kosova tvrdi da su ovu dokumentaciju „ilegalno držale ilegalne paralelne strukture“, te da će se ona pripojiti arhivskim fondovima Kosova.

Ovim povodom se jutros oglasio i kosovski premijer, Aljbin Kurti, komentarišući saopštenje Agencije na svom Fejsbuk profilu.

„Arhivska građa koja najvećim delom pripada periodu 1943-2000, a koju su sve ove godine nelegalno čuvale paralelne opštine i druge nelegalne strukture Srbije, nakon obrade u Državnoj agenciji za arhive Kosova moći će da se koristi za istraživačke svrhe“, naveo je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari