Ministarstvo: Izabrano svih 15 članova novog saziva Nacionalnog saveta Albanaca 1Foto:V.R./Danas

Elektorska skupština izabrala je danas u Bujanovcu svih 15 članova novog saziva Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Najviše mesta, deset osvojila je lista čiji je nosilac bio Enkel Redžepi, a koju su podržale Partija za demokratsko delovanje, Demokratska partija, Pokret za demokratski progres i Demokratska partija Albanaca.

Preostalih pet mesta osvojila lista čiji je nosilac bio Levant Ćazimi a koju je podržala Alternativa za promene, navodi se u saopštenju.

Od 523 elektora, izborima je pristupilo njih 512, pobednička lista dobila je 320 glasova, drugoplasirana lista 187 glasova, dok je bilo i pet nevažećih glasova.

Izbori su održani u Sportskom centru „Mladost“ a prisustvovali su ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov i šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu.

Zigmanov je izrazio zadovoljstvo što je elektorska skupština protekla po zakonom predviđenim procedurama i, kako kazao, na način koji zahtevaju standardi demokratije.

Dodaoje da su tome doprinela ministarstva unutrašnjih poslova i za ljudska i manjinska prava, Republička izborna komisija i političke stranke Albanaca koje su učestvovale na izborima

Zahvalio se i Misiji OEBS u Srbiji na stalnom praćenju „ovog složenog i zahtevnog procesa“.

Izbori za sve nacionalne savete u Srbiji su održani u novembru 2022. ali albanske liste se međusobno nisu složile oko izbora predsednika svog Nacionalnog saveta, pa su organizovani, u skaldu sa zakonom, elektorski izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari