Ministarstvo: Kurti stavovima o Visokim Dečanima pokušava da prisvoji srpsko kulturno nasleđe 1Visoki Dečani Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije ocenilo je danas da kosovski premijer Aljbin Kurti stavovima o manastiru Visoki Dečani pokušava da prisvoji srpsko kulturno nasleđe.

To ministarstvo je u saopštenju istaklo da Priština „nastavlja sa beskrupuloznim dezinformisanjem javnosti, kao i zloupotrebama u fabrikovanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta“.

„U pitanju je još jedan pokušaj da se iskoristi svaka prilika da se prisvoji srpsko kulturno nasleđe, bar onaj njegov deo koji nije uništen u nebrojenim prethodnim skrnavljenjima i pogromima“, navelo je ministarstvo.

Podseća se da su Visoki Dečani „jedini spomenik u Evropi koji se više od 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom Kfora.

„U pitanju je spomenik od univerzalnog svetskog kulturnog značaja, koji se nalazi na Unesko listi ugrožene svetske kulturne baštine i koji se prošle godine našao i na listi sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope“, podseće se u saopštenju.

To ministarstvo je navelo i da će nastaviti da podseća na neprihvatljivu situaciju u kojoj se nalazi srpsko nasleđe na Kosovu i da, kako su naveli posvećeno radi na njegovom očuvanju.

Kurti je u Prištini na seminaru Parlamentarne skupštine NATO, upitan o primeni odluke Ustavnog suda Kosova o zemljištu Visokih Dečana, rekao da veruje da će to pitanje biti rešeno, te dodao da je optimista.

„Manastir Dečani ima 24 hektara zemlje koje mu je pre 25 godina dao Miloševićev režim. Imamo odluku Ustavnog suda, ali postoje upravni predmeti vezani za imovinu“, rekao je on.

Kazao je da je prvi premijer Kosova koga sveštenici u manastiru Dečani ne prihvataju na sastanku, te dodao da su se njegovi prethodnici sreli sa monasima iz tog manastira.

„Tražio sam termin, ali su me odbili. Verujem da možemo da se uključimo u dijalog i da rešimo probleme. Želimo da sačuvamo manastir Dečane, koji je kulturno nasleđe svih građana“, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari