Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova: Srbija možda izmislila hapšenje kosovskog državljanina M. I. 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je večeras da postoji sumnja da su institucije Srbije izmislile vest o hapšenju kosovskog državljanina M. I. koji se navodno tereti za radne zločine.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić prošle nedelje rekao je da je policija uhapsila na graničnom prelazu Horgoš M. I. zbog sumnje da je u junu 1999. godine u Prištini sa više pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a kosovsko ministarstvo tvrdi da su te informacije možda izmišnjene.

Kako je prenela Koha.net iz kosovskog ministarstva tvrde da nisu uspeli da obezbede informacije o tom slučaju ni preko Kancelarije za vezu Kosova u Srbiji, kao ni od diplomatskih misija zemalja Kvinta i Euleksa.

„Ovakav razvoj događaja ostavlja prostor za sumnju da su izjave o ovakvim hapšenjima izmišljene i da imaju propagandne svrhe vladinog i državnog establišmenta Srbije. Međutim, u narednim danima ostaje da se razjasni da li je reč o stvarnom hapšenju državljanina Kosova inicijala M.I. ili je reč o smišljenoj akciji u političko-propagandne svrhe Srbije“, navelo je to ministarstvo.

Na zvaničnom sajtu Tužilaštva za ratne zločine Srbije objavljeno je saopštenje o subotnjem hapšenju.

„Javno tužilaštvo za ratne zločine izdalo je naredbu za sprovođenje istrage protiv osumnjičenog M.I. zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. KZ SRJ. Tužilaštvo je predložilo određivanje pritvora za osumnjičenog“, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari