Ministarstvo spoljnih poslova Srbije: Bećirović zloupotrebio komemoraciju za antisrpski program 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Ne postoje nikakve velikosrpske deklaracije, već samo nastojanje naroda Republike Srpske da ne bude žrtva nerazumne izolacionističke politike Sarajeva i talac nerealnih antidejtonskih ambicija bošnjačke političke elite u Bosni i Hercegovini (BiH), saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ministarstvo je reagovalo na govor predsedavajućeg Predsedništva BiH Denisa Bećirovića u Srebrenici, ukazujući da je on zloupotrebio komemorativni skup i tragičan povod za promociju svog

antisrpskog programa, a ne da bi dao doprinos pomirenju naroda ili pospešio unutrašnju koheziju i politički dijalog u svojoj državi.

Nedavno doneta Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koju Bećirović pokušava da predstavi kao velikosrpski manifest, potpuno je u skladu sa Dejtonskim sporazumom, navodi se u saopštenju.

Deklaracija nijednim slovom ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH i svakako

ne sadrži ništa što bi moglo biti doživljeno kao pretnja od strane bošnjačkog naroda, sa kojim srpski narod želi da ima najbolje moguće odnose.

Indikativno je to što Bećirović, kada govori u prvom licu množine, na umu ima samo bošnjačko stanovništvo BiH, dok druga dva konstitutivna naroda doživljava kao nekakvo strano telo i faktor destabilizacije, dodaje se u saopštenju.

Bećirovićev govor je poziv na produbljivanje nerazumevanja i omraza unutar BiH, na prekrajanje dejtonske arhitekture te države, i to je, za razliku od izmaštanih pretnji o kojima je danas govorio, jedina prava pretnja stabilnosti BiH i regiona, naglašava Ministarstvo.

Srbija je u prošlosti bezbroj puta isticala da je spremna da sa Federacijom BiH ima isti kvalitet odnosa kakav danas ima sa Republikom Srpskom, podeća Ministarstvo i dodaje da u Sarajevu nije bilo sluha za tako nešto i spremnosti da se na pruženu ruku odgovori u duhu dobrosusedstva.

U saopštenju se ukazuje da je bošnjačkoj političkoj eliti u Sarajevu, iz ideoloških ili dnevnopolitičkih razloga, više odgovaralo da radi na tome da se sa Srbijom ne grade mostovi saradnje, kako u simboličkom, tako i doslovnom smislu, a posledica je svojevoljno samoisključivanje Sarajeva iz zajedničkih projekata i inicijativa koje bi nesumnjivo bile od koristi obema državama.

Srbija, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, nastaviće da uprkos opasnim političkim porukama koje dolaze od Bećirovića i njegovih ideoloških istomišljenika, insistira na jačanju veza sa BiH i uvek će biti spremna da prva pruži ruku saradnje i pomirenja, zaključuje Ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari