Ministarstvo za ljudska i manjinska prava demantovalo predsednika BNV Slatinu 1Foto: BNV Novi Pazar

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog dematovalo je tvrdnje predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Adela Slatine, koje je pre dva dana izneo na konferenciji za novinare u Novom Pazaru.

Slatina je ljude iz tog Ministarstva optužio da „opstruiraju rad BNV, jer novoizabranom rukovodstvu kasne rešenja o upisu u Registar nacionalnih saveta“.

Ministarstvo, u saopštenju, ocenjuje da se takvom izjavom „dovodi u pitanje zakonitost i profesionalnost njihovog rada“.

Navodi se da je rešenje o upisu promene podataka doneto u zakonskom roku i „da nije bilo nikakve opstrukcije i kašnjenja“.

„Ministarstvo je 16.septembra, pre zakonom propisanog roka od trideset dana, donelo i dostavilo rešenje o upisu novog predsednika BNV u Registar nacionalnih saveta“ – navodi se u saopštenju i objašnjava da je Slatina za predsednika BNV izabran 9.avgusta i da je dokumentacija sa te sednice poslata 21. avugusta poštom i da je u pisarnici Ministarstva zavedena dva dana kasnije.

U saopštenju je navedeno da je Ministarstvo, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima „utvrdilo da uz zahtev nije dostavljena potpuna dokumentacija i da je bilo nepravilnosti u radu na samoj sednici“.

„Istog dana po prijemu dokumentacije, kako bi se ubrzala procedura, Ministarstvo je zatražilo dopunu i obavestilo Nacionalni savet o uočenim nedostacima. Naime, utvrđeno je da deo sednice, odnosno odlučivanje po tačkama dnevnog reda, koje su se odnosile na izbor drugih organa i tela Nacionalnog saveta, nije održan u skladu sa pravilima koja su predviđena opštim aktima Nacionalnog saveta (Statutom i Poslovnikom) “ – piše u saopštenju Ministarstva , koje je BNV, uz rešenje o upisu promene podataka u Registrar nacionalnih saveta, dostavilo i dopis u kojem je “ukazano na propuste u radu, koje bi mogli na nekoj od narednih sednica da ponište i da organe imenuju u skladu sa procedurom”.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, na kraju, poručeno je da u ovakvim i sličnim situacijama “imaju identično ponašanje prema svim nacionalnim savetima nacionalnih manjina”.

Slatina je, predstavlja na stranu novinarima, izrazio zabrinutost i optužio resorno ministarstvo da se “otvoreno Stranke pravde i pomirenja (SPP), koja, kako sumnjamo, preko državnog sekretara Rejhana Kurtovića opstruiše rad BNV. Umesto da nam Ministarstvo bude servis i najbliži saradnik, oni nam otežavaju rad”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari