Nastavak s 1. strane
Poslanici stranaka nacionalnih manjina izrazili su i uverenje da će se na čelu tog resora naći predstavnik većinskog naroda. Upitan da li je Mađarska koalicija spremna da preuzme taj resor, Pastor je odgovorio da oni nisu tražili formiranje tog ministarstva da bi neko iz Saveza vojvođanskih mađara bio na njegovom čelu.

Nastavak s 1. strane
Poslanici stranaka nacionalnih manjina izrazili su i uverenje da će se na čelu tog resora naći predstavnik većinskog naroda. Upitan da li je Mađarska koalicija spremna da preuzme taj resor, Pastor je odgovorio da oni nisu tražili formiranje tog ministarstva da bi neko iz Saveza vojvođanskih mađara bio na njegovom čelu. Najcelishodnije je, ocenio je on, da na čelu ministarstva bude stručnjak, koji je pripadnik većinskog naroda.

Još jednom o amandmanima

U pauzi skupštinskog zasedanja Vlatko Ratković ponovo je zakazao sednicu Zakonodavnog odbora, kome će ovoga puta prisustvovati opozicioni poslanici DSS-a, SRS-a i NS-a. Članovi odbora trebalo je da po drugi put ocene koliko su podneti amandmani na Zakon o vladi i ministarstvima pravno mogući.

Povlačenje amandmana kojim je bilo predloženo da se resor ljudskih i manjinskih prava pripoji ministarstvu pravde i za Rizu Haljimija, poslanika Koalicije Albanaca preševske doline predstavlja ohrabrujuću vest, koja daje nadu manjinama da će se ozbiljnije raditi na zaštiti njihovih prava. Haljimi je novinarima rekao da očekuje ozbiljniji rad nego što je to bilo u prethodna dva saziva vlada koju je vodio Vojislav Koštunica.

Ružić šef poslaničke grupe SPS-PUPS-JS

Predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije Branko Ružić biće šef poslaničkog kluba SPS-PUPS-JS, saznaje agencija Beta. Šef poslanickog kluba sada je lider SPS-a Ivica Dačić koji bi u novoj vladi trebalo da bude potpredsednik, odnosno zamenik predsednika vlade i ujedno ministar unutrašnjih poslova. Zamenik šefa poslaničke grupe SPS-PUPS-JS, u kojoj je 20 poslanika, jeste Momo Čolaković iz PUPS-a.

– Očekujem da imamo bolji period u rešavanju veoma ozbiljnih problema manjina – dodao je Haljimi.
Upitan da li je amandman povučen zbog uslovljavanja manjina, Haljimi je odgovorio da je svaki ozbiljan predlagač zakona mogao da računa na to da određeni broj manjina neće glasati za zakon koji ne predviđa taj resor.
Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe koalicije Za evropsku Srbiju objasnila je juče da u povlačenju amandmana nema ničeg dramatičnog, jer se radi o dva pogleda, dva pristupa na oblast manjina.
– S obzirom na to da je opšte mišljenje javnosti da pitanjem ljudskih i manjinskih prava treba da se bavi posebno ministarstvo i mi mislimo da je to u redu – rekla je Kolundžija.
Ona je kazala da su mišljenja podeljena i o tome ko treba da dođe na čelo Ministarstva za ljudska i manjinska prava.
– Nije pitanje da li treba da dođe predstavnik manjine, već je pitanje da li će na to mesto doći predstavnik stranke jedne manjine – objasnila je Kolundžija.
Predlaganje, pa potom povlačenje amandmana o ministarstvu za ljudska i manjinska prava za Čedomira Jovanovića, šefa poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije je neozbiljan čin prema društvu u kome živimo, a posebno prema manjinskim zajednicama. On je rekao da je njegova stranka od početka bila protiv postojanja takvog ministarstva, kao i ministarstva vera, dijaspore i ministarstva za Kosovo i Metohiju, jer ne vidi nikakve funkcionalne razloge za njihovo postojanje, već da „ta ministarstva postoje u vezi su sa političkim potrebama vladajuće koalicije“.
Inače, poslanici Skupštine Srbije juče u podne trebalo je da počnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o vladi. Umesto u 12, sednica je počela sa sat vremena zakašnjenja zbog održavanja sednice Zakonodavnog odbora na kojoj su pored amandmana o ministarstvu za ljudska i manjinska prava povučena još 24 amandmana. Toj sednici nisu prisustvovali poslanici Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Srpske radikalne stranke, pa su početak rasprave same sednice parlamenta opozicioni poslanici iskoristili kako bi se razjasnilo ko je u zakazivanju Zakonodavnog odbora prekršio Poslovnik o radu.
Poslanici DSS-a i SRS-a insistiratli su da im predsednik Zakonodavnog odbora Vlatko Ratković objasni zbog čega oni nisu pozvani na sednicu Odbora, tvrdeći pri tom da im je namerno bilo onemogućeno da prisustvuju sednici.
Šef poslaničke grupe DSS-Nova Srbija Miloš Aligrudić rekao je da je početak Zakonodavnog odbora bio zakazan za 11.30, pa je odložen i ponovo zakazan. Opozicija o novom početku sednice Odbora nije bila obaveštena, kako se ne bi znalo da li ima kvoruma za rad odbora ili ne.
– Ta sednica mora da se ponovi sve i da je bilo kvoruma, jer morate da omogućite poslanicima da prisustvuju sednici – poručio je Aligrudić predsednici parlamenta Slavici Đukić-Dejanović koja je navela da je sednica Zakonodavnog obora zakazana u skladu sa Poslovnikom.
Dragan Todorović iz SRS optužio je predsednika Zakonodavnog odbora Vlatka Ratkovića da je namerno onemogućio opoziciju da prisustvuje radu tog odbora i da je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović obavezna da to spreči. Zbog sumnje opozicije u postojanje kvoruma na sednici Zakonodavnog odbora, predsednik tog skupštinskog tela Vlatko Ratković je rekao da poseduje službeni dokument o tome da je održana sednica odbora.
– Postoje stenogramske beleške koje poslanici mogu da dobiju – naveo je Ratković, pročitavši imena poslanika koji su prisustvovali sednici Zakonodavnog odbora.
Poslanica DSS Donka Banović rekla je da postoji sumnja da su poslanici namerno prevareni, a Vjerica Radeta iz SRS-a zamerila je predsedniku Zakonodavnog odbora Vlatku Ratkoviću da ne poštuje pravila parlamenta i dolazi obučen neprikladno, u džinsu.
Do proglašenja jednočasovne pauze poslanici nisu počeli raspravu o izmenama i dopunama Zakona o vladi, a usvajanje ovog , kao i zakona o minstarstvima predstavlja uslov za izbor nove vlade Srbije.
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović nije juče mogla da precizira kada će biti nova vlada izabrana.
– U ovom momentu, moja procena je ista kao što je bila i ranije da se izbor vlade može dogoditi ili krajem ove nedelje ili sledeće nedelje – rekla je Dejanovićeva novinarima u Skupštini Srbije i dodala da će se usvajanjem zakona o vladi i o ministarstvima stvoriti pretpostavke za izbor nove vlade, a da od dužine rasprave o amandmanima zavisi kada će se to dogoditi.
Poslanici Skupštine Srbije biraće novu vladu na posebnoj sednici parlamenta, posle usvajanja zakona o vladi i ministarstvima. Posebnu sednicu, sa samo tom tačkom dnevnog reda, zakazaće predsednica Skupštine, pošto se završi razmatranje Zakona o vladi i ministarstvima i obavi glasanje o tim propisma. Na Predlog izmena Zakona o vladi i Predlog zakona o ministarstvima uloženo je skoro 100 amandmana, od kojih su najveći broj podnele opozicione stranke – SRS, DSS i LDP.
Ukoliko svaka poslanička grupa iskoristi svojih 15 minuta, na koliko ima pravo za raspravu o svakom amandmanu, za razmatranje podnetih amandmana biće potrebno oko 25 radnih sati. Rasprava bi mogla trajati i kraće ukoliko podnosioci ne budu koristili maksimalno vreme za debatu o svakom amandmanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari