"Namirivanje partijskih interesa i uhlebljenje stranačkih funkcionera": Čemu služe ministri bez portfelja? 1Foto FoNet: Milica Vučković

Mesec i po od izbora nove vlade petoro ministara bez portfelja konačno je dobilo zaduženja. Reč je uglavnom o izmišljenim nadležnostima ili duplim poslovima koje već rade neki drugi ministri. Bez obzira na to svi oni imaće titulu ministra, vozača, kabinet, trošiće pare poreskih obveznika i to će im biti nagrada za podršku datu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Na kraju njihovog mandata niko neće ni da ih pita šta je bio njihov doprinos.

"Namirivanje partijskih interesa i uhlebljenje stranačkih funkcionera": Čemu služe ministri bez portfelja? 2
foto Amir Hamzagić/ATAImages

*Dijaspora u nadležnosti Vulina i Milićevića

Da podsetimo, pre nekoliko dana odlukom Vlade Srbije, Aleksandar Vulin, koji obavlja funkciju potpredsednika Vlade, odlučeno je da će on biti zadužen za predlaganje mera za unapređenje saradnje sa zemljama BRIKS-a, a predlagaće i mere za jačanje veza državnih organa sa građanima Srbije u dijaspori“.

Dijaspora će biti i u nadležnosti još jednog ministra bez portfelja, socijaliste, Đorđa Milićevića, dok će ministarka bez portfelja Tatjana Macura učestvovati u koordinaciji aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena.

Ona će učestvovati i u koordinaciji Saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Ta pitanja su već u nadležnosti ministara Tomislava Žigmanova i Nemanje Starovića, ministra za rad, zapošljavenje i socijalna pitanja.

I nadležnosti još jednog ministra bez portfelja, Usame Zukorlić, prepliću se sa zaduženjima drugih minstarstava. Njegov zadatak je da učestvuje u koordinaciji aktivnosti u oblasti pomirenja, regionalne saradnje i društvene stabilnosti, iako su i sve susedne zemlje u nadležnosti šefa diplomatije.

Novica Tončev, novi stari ministar bez portfelja, baviće se ponovo unapređenjem razvoja nedovoljno razvijenih opština na teritoriji Srbije, područjem koje nije baš mnogo popularno među ministrima.

"Namirivanje partijskih interesa i uhlebljenje stranačkih funkcionera": Čemu služe ministri bez portfelja? 3
Foto: Beta/Miloš Miškov

*Šta je „Tačka ključanja Srbija“, čiji rad će koordinisati Nenad Popović?

Zanimljiva su, međutim, zaduženja ministra bez portfelja, Nenada Popovića, čiji zadatak će biti učestvovanje u koordinaciji aktivnosti u oblasti međunarodne ekonomske saradnje, kao i oblasti društvenog položaja crkve u zemlji i inostranstvu. On će koordinirati i sve aktivnosti usmerene ka realizaciji projekta „Tačka ključanja Srbija“.

Šta je zapravo“Tačka ključanja Srbija“, koja će biti u njegovoj nadležnosti, a o kojoj se vrlo malo zna, pitali smo ministra Popovića, ali odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili.

Da podsetimo, Popović je još kao ministar za inovacije 2019. godine najavio „Tačku ključanja“, opisujući je kao „digitalni centar po uzoru na ruske“. Otvaranje istoimenog srpsko-ruskog preduzeća usledilo je tri godine kasnije, a Srbiju je prilikom osnivanja zastupao Popović.

Kako je navedeno u Agenciji za privredne registre, većinski vlasnik društva sa ograničenom odgovornošću „Tačka ključanja“ je država Srbija, sa 80 posto vlasništva. Državu zastupa Vlada Srbije. Preostalih 20 posto udela ravnopravno su podelile ruske državne institucije – Agencija strateških inicijativa za promovisanje novih projekata (ASI) i Platforma Nacionalna tehnološka inicijativa (NTI). Obe su registrovane u Moskvi, a osnivač im je ruska vlada.

"Namirivanje partijskih interesa i uhlebljenje stranačkih funkcionera": Čemu služe ministri bez portfelja? 4
foto Antonio Ahel/ATAImages

 

*Macura : Motivisala sam dobre ljude da mi budu podrška u radu

Pitali smo i ostale ministre bez porfelja da li precizno znaju šta će biti njihova zaduženja, budući da se pojedine njihove nadležnost poklapaju sa drugim ministarstvima, ali je odgovorilo samo dvoje.

„Prvi potezi biće organizovanje tima najbližih saradnica i saradnika. Teme za koje sam zadužena su kompleksne i zahtevaju temeljan pristup, mislim da sam uspela da motivišem dobre ljude da mi budu podrška u radu. Za početak organizovaćemo sastanke sa organizacijama civilnog društva, drugim resorima, međunarodnim organizacijama… Leto ćemo svakako provesti radno, praveći strateške planove koje ćemo, bože zdravlja, uspešno realizovati u naredne četiri godine“, navela je u odgovoru ministarka bez portfelja Tatjana Macura.

"Namirivanje partijskih interesa i uhlebljenje stranačkih funkcionera": Čemu služe ministri bez portfelja? 5
Foto: Danas

*Tončev: Skromni budžet za nedovoljno razvijene opštine

Novica Tončev ocenio je za Danas da je veliki pomak i korak napred sama odluka Vlade Republike Srbije da od 2020 godine pomaže izrazito nedovoljno razvijenim opštinama u kontiuitetu.

„Protekle četiri godine radilo se sa vrlo, vrlo skromnim budžetom od po 420 miliona. Od toga 80 odsto uvek ide na finansiranje i sufinansiranje infrastrukturnih projekata, nabavku mašina, izradu projektno tehničke dokumentacije i preduzimanju mera u cilju smanjenja siromaštva (posebno se izdvaja angažovanje geronto domaćica i rad sa decom sa posebnim potrebama). Takođe, Kabinet se bavi i organizovanjem međunarodnog naučnog skupa i okruglih stolova na temu kako izaći iz kruga nerazvijenih, uz predlaganje konkretnih rešenja“, navodi Tončev.

On dodaje da je u planu i rad sa resornim ministarstvima na izradi Nacrta zakona o izrazito nedovoljno razvijenim opštinama gde bi se na jedan sistemski način rešio deo problema.

„Nastavljanjem rada sa istim zaduženjem na primer možemo da ispratimo tok jednog projekta od izrade projektno tehničke dokumentacije do konkretne ralizacije“, objašnjava ovaj ministar bez portfelja.

"Namirivanje partijskih interesa i uhlebljenje stranačkih funkcionera": Čemu služe ministri bez portfelja? 6
Zorana Mihajlović: foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

*Mihajlović: Ministri bez portfelja rade izmišljene, ili duple poslove

Zorana Mihajlović, bivša potpredsednica vlade i ministarka smatra da je aktuelna vlada sa 31 ministrom preobimna i da kvantitet ne može da nadomesti kvalitet, naročito kako kaže, što pola od tih ministara ne zna tačno da ponovi ni naziv ministarstva koje vodi.

„Postalo je smešno da svako, ali baš svako može da bude ministar. Valjda samo ko nije hteo, nije postao ministar. Problem svih nas je što svaki ministar ima svoj kabinet, u kojem se nalazi uglavom hrpa ljudi, a to je ne mali novac koji se troši na ljude koji ni po obrazovanju, ni znanju, ni iskustvu, ni rezultatima ne zaslužuju da im mi građani damo jedan dinar za njihov rad. Ministri bez portfelja rade izmišljene ili duple poslove, koje već rade drugi ministri u Vladi“, navodi Mihajlovićeva za Danas.

Ona napominje da je primera radi – pitanje nasilja od škola, do ulice pitanje rada cele Vlade i treba da je pod ingerencijom samog premijera, a kroz Savet koji već postiji.

„Kakav ministar bez portfelja da se time bavi. Nit ima političku, niti profesionalnu snagu. Smešno“, navodi Mihajlovićeva.

Ona podseća da je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, osnovano 2015. godine i to na predlog predsednika Srbije, tada premijera Vučića, jer je tada ocenjeno da je pitanje rodne ravnopravnosti pitanje celog društva. To telo, kako kaže, trebalo je da kooordinira rad državnih i nevladinih institucija, koje će ne samo spremati predloge zakona, strategija, akcionih planova, već će se aktivno sistemski boriti protiv nasilja nad ženama i devojčicama, razvijati rodnu ravnopravnost ne samo na nivou dražve već i lokala, koje će se baviti ranjivim grupama, osnaživanjem žena, i ženama na selu.

„Onda je 2022.godine promenjena uloga ovog tela, pa je počela da ga vodi Maja Gojković, koja je toliko insistirala da se Slaviša Orlović postavi za dekana FPN, iako je imao prijave za seksualno zlostavljanje. Urušili su Koordinaciono telo začas i sada će ministarka bez portfelja Tatjana Macura da koordinira telo, koje je zaduženo za kooordiniciju. A Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost je osnovano da bude, ili pod potpresednikom vlade, ili predsednikom vlade kako bi imalo snagu da koordinira sve institucije, jer ovo pitanje nije pitanje par ministarstva“, navodi bivša ministarka.

Ona pojašnjava i da je Briks i sve ostalo navedeno u opisu nadležnosti potpredsednika i ministra Vulina zapravo posao „ambicioznog ministra spoljnih poslova kojeg već imamo.. Zanimljivo je , kaže i da je u opisu navedeno da će Vulin raditi u koordinaciji sa predsednikom Srbije, valjda zato što bi u svakoj drugoj varijanti napravio ko zna šta.

"Namirivanje partijskih interesa i uhlebljenje stranačkih funkcionera": Čemu služe ministri bez portfelja? 7
foto (BETAPHOTO/Pokret Uvek za Srbiju/Srđan Bosnić)

*Šormaz: Vulinu dodeljeno mesto glavnog trovača za izmišljotinu zvanu „srpski svet“

Bivši naprednjak Dragan Šormaz smatra da Srbija ima vladu samo na papiru i da je to telo ustvari prošireni kabinet predsednika države .

„Svi ministri služe samo radi isticanja pojedinih poruka koje on želi da pošalje javnosti. Vulina ne može da postavi na ozbiljnu poziciju zbog američkih sankcija, pa mu je dodelio mesto glavnog narodnog trovača koji je zadužen za izmišljotinu i glupost zvanu „srpski svet“. Trošiće pare poreskih obveznika da putuje u Rusiju i na svoj luksuzni život, unosiće mržnju prema evropskim vrednostima i veličaće srednjevekovni kaganat iz Moskve i Putina“, navodi Šormaz.

On dodaje i da je duboko pogrešna odluka da se Nenad Popović bavi jačanjem veza ruske i srpske crkve.

„Šta je sa ostalim crkvama, veroispovestima?! Koji član Ustava privileguje SPC. Inače, SPC je odavno izabrala da bude sluga Ruskoj crkvi i sve je više udaljena od normalnog pravoslavnog sveta“, ističe bivši naprednjak i dodaje da Vučić ne veruje Popoviću, ali da je pod pritiskom Rusije morao da ga stavi u vladu.

"Namirivanje partijskih interesa i uhlebljenje stranačkih funkcionera": Čemu služe ministri bez portfelja? 8
foto FoNet Aleksandar Barda

*Đorđević: Macurina zaduženja izgledaju kao da je sama stavila na papir šta bi želela da radi

Biljana Đorđević, poslanica Zeleno levog fronta ocenjuje da je uvođenje petoro ministra bez portfelja pravi spektakl, jer su toliko sposobni da Vlada nije mogla bez njih, a ujedno i toliko nesposobni da ni pod razno nisu smeli da dobiju neki konkretan resor.

„Ne znam da li je ideja bila da se napravi posebno ministarstvo za rodnu ravnopravnost pa se, tipično za ovu vlast, izbegavala jedna dodatna sednica o zakonu o ministarstvima koja bi redefinisala nadležnosti ministarstva pred izbor Vlade da se opoziciji ne bi dalo dodatno vreme na javnom servisu tokom izborne kampanje, ili se zbog drugih internih problema SNS-a to nije stiglo. No možda zaista i nije bilo namere da svi ti ministri bez portfelja imaju zakonski definisane resore. U svakom slučaju, rodna ravnopravnost je trenutno oblast delimično u nadležnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog kao i Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, a ispada da će se njome pored Žigmanova i Starovića zapravo baviti Macura kao ministarka bez portfelja“, ističe Đorđevićeva.

Macurina zaduženja, kako kaže, zaista izgledaju kao da je sama stavila na papir šta bi želela da radi, a ne kao rezultat nekog strateškog promišljanja i planiranja kako unaprediti ovu oblast.

„Još gore, ta ista Vlada ima ministarku za brigu o porodici čiji antirodni stavovi ne mogu ići ruku pod ruku sa rodnom ravnopravnošću, ministarka pravde negira fenomen femicida, u ekspozeu premijera je opis žene izuzetno problematičan i samim tim je upitno kakvi će dometi rada Tatjane Macure uopšte biti i šta je zapravo njena uloga u ovoj Vladi“,ističe sagovornica Danasa, dok Dragana Rakić, poslanica Demokratske stranke smatra da je uzaludno pokušavati da se vlast u Srbiji tretira kao normalna i da se u odlukama Vlade traži smisao i razum, ili da se u ovom haosu pronađe smisao.

"Namirivanje partijskih interesa i uhlebljenje stranačkih funkcionera": Čemu služe ministri bez portfelja? 9
Foto: printscreen RTS2

*Rakić: Ministri bez portfelja materijalizovali svoju podršku Vučiću

Jer, kako kaže, u Srbiji o svemu odlučuje jedan čovek. I zato nema veze šta nekom formalnom članu Vlade piše, šta su njegove nadležnosti i što se potpredsednici i ministri bez portfelja nominalno bave istim pitanjima za koja su već nadležna određena ministarstva, kad ministar te nadležnosti faktički nema. I zato, navodi Rakićeva, nema bojazni da će doći do sukoba nadležnosti u radu, jer tu niko neće ni raditi svoj posao.

„Posle polaganja cveća na grob Staljinu, Vulinu bi umesto BRIKSA trebalo dodeliti staratelja. Nenad Popović i do sada nije znao šta radi u Vladi kao što to neće znati ni Tanja Macura. Većina tih ministara se pita kako je uopšte i dospela do Vlade i ministarskih fotelja. Ionako sve te resore vodi Aleksandar Vučić, a oni su tu samo ikebane i dežurni krivci ako nešto krene po zlu. Još je strašnije što se nekim ljudima izmišljaju nadležnosti da bi materijalizovali svoju podršku. Aleksandru Vučiću. Za dvanaest godina Vučićevog samovlašća i svevlašća kroz Vladu je prošlo više od 150 ljudi od kojih bi da, nije luksuznih vila u Atini, koje su zaboravili da prijave Agenciji za sprečavanje korupcije, mnogi bili davno zaboravljeni“, ocenjuje potpredsednica DS.

"Namirivanje partijskih interesa i uhlebljenje stranačkih funkcionera": Čemu služe ministri bez portfelja? 10
Fotografija iz arhive SSP/M. T.

*Tepić: Uloga tih ministara je da stave svoj potpis tamo, gde Vučić ne želi

I Marinika Tepić potpredsednica SSP smatra da je potpuno nebitno čije ime formalno stoji gde i za šta, jer se niko od njih ništa ne pita i ništa ne odlučuje.

„Oni služe samo tome da se rukuju sa strancima kao tobož ministri, a na domaćoj sceni da zabavljaju mase. Vučićevi ministri mu služe samo tome da zabavljaju pink-publiku, da se bacaju po podu, po studijima kao nadrogirani, da se grabe za mikrofon ko će više da zapeva, da budu pokrivalica za sadržaje koji se graniče sa pornografijom i to u jutarnjim terminima. I da Vučiću ponekad prave društvo za slikanje, dok on paralelno parališe sve čega se dohvati, a onda organizovanom grupom partije, bratije i mafije to prisvoji za sebe“, navodi Tepićeva.

Ona zaključuje da Vučiću ti ministri zapravo služe da stave svoj potpis gde ne bi on, „jer mu je lakše da oni odgovaraju za njegov lopovluk“, dok Dragoljub Anđelković politikolog nastoji da pronađe vezu između načina funkcionisanja aktuelne vlasti i klasičnih feudalnih državnih tvorevina.

Dragomir Anđelković
foto FoNet Milica Vučković

*Anđelković: Ministri bez portfelja, načelno su nešto lošije pozicionirane elitne sluge

„Vlada Srbije pod Vučićevom dirigentskom palicom, početkom 21. stoleća funkcioniše kao dvor, recimo, Karla Ćelavog u 9. veku. Imamo jednog umišljenog samodršca i njegove izvršioce raznih nivoa. Ministri bez portfelja, načelno su nešto lošije pozicionirane elitne sluge od ministara sa resorima, ali po nalogu vrhovnog šefa nekada stvari mogu da stoje i drugačije. Pogotovo kada su mu neki ministri bez zvaničnog resora, kao recimo Vulin, bliži od niza onih što ih imaju“, navodi Anđelković.

On pojašnjava da Vučić voli da pravi pometnju u svom okruženju i da sve koji tamo nešto znače drži u strahu i osećanju da su samo beznačajni vršioci dužnosti, a ne pravi ministri, potpredsednici vlade ili šta god drugo.

„To što je sada nekim ministrima bez portfelja dao poslove koji ulaze u postojeće resore, samo tome doprinosi, što ga čini zadovoljnim i srećnim. Prvo, sve one koji zavisi od njega dodatno izlaže poniženju. Drugo, tera ih da se svađaju i pred njim dokazuju. Treće, sa istom šniclom podeljenom na male komadiće mesa zadovoljava mnogo gladnih koalicionih usta. Što se tiče onih koji u vladi sve to prihvataju, bolje i ne zaslužuju. Problem je za ovu zemlju i njen narod, što imaju takvu vlast od Vučića pa nadole“, poručuje Dragomir Anđelković, politički analitičar.

"Namirivanje partijskih interesa i uhlebljenje stranačkih funkcionera": Čemu služe ministri bez portfelja? 11
Foto FoNet/Vlada Srbije Peđa Vučković

*Rekord po broju ministarstava bez portfelja drži vlada Mirka Marjanovića

Posle raspada socijalističke Jugoslavije, deset vlada Srbije imalo je ministre bez portfelja, a najviše ih je bilo u vladi socijaliste Mirka Marjanovića iz 1998. godine – čak sedam. To je broj koji dosad nije nadmašila nijedna vlada Srbije, a među ministrima bez portfelja našli su se i nekadašnja funkcionerka Srpske radikalne stranke, sada predsednica Vlade Vojvodine Maja Gojković, kao i biznismeni Milan Beko i Bogoljub Karić.

Narednih šest vlada nije imalo ministre bez portfelja, da bi se ova funkcija ponovo javila u drugoj vladi Vojislava Koštunice. Dragan Đilas, tada kadar Demokratske stranke bio je zadužen za Nacionalni investicioni plan kao ministar bez portfelja. I u vladi Mirka Cvetkovića takođe je postojao jedan ministar bez portfelja – bio je to Sulejman Ugljanin, predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka, a starao se o održivom razvoju nedovoljno razvijenih područja u Srbiji. Ugljanin je i u Vladi SNS-SPS takođe imao funkciju ministra bez portfelja , kao i još dva ministra jbez portfelja – Aleksandar Vulin, tada zadužen za Kosovo i Metohiju, kao i Branka Ružića iz SPS-a zadužen za evropske integracije.

U prvoj vladi Aleksandra Vučića iz 2014, članica SNS-a Jadranka Joksimović nasledila je Ružića kao ministarka bez portfelja za evrointegracije, a Velimir Ilić, tada predsednik Nove Srbije, bio je ministar zadužen za vanredne situacije.

Druga Vučićeva vlada formirana je u avgustu 2016, trajala je nešto manje od godinu dana i imala je takođe troje ministara bez portfelja. Joksimovićeva je ostala na istoj poziciji, aministarstva bez portfelja dobili su Milan Krkobabić, lider PUPS-a, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, a Slavica Đukić Dejanović, potpredsednica SPS-a, bila je zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Krkobabić, Đukić Dejanović, ali i Nenad Popović takođe su bili ministri bez portfelja u prvoj vladi Ane Brnabić. U drugom premijerskom mandatu Brnabić, koji je počeo u oktobru 2020, Popović je ostao na istoj poziciji, a pridružio mu se Novica Tončev iz redova SPS-a kao ministar bez portfelja zadužen za unapređenje nedovoljno razvijenih opština Republike Srbije.

U njenoj trećoj vladi bila su i tri ministra bez portfelja, Novica Tončev, Edin Đerlek i Đorđe Milićević. Ova poslednja vlada, vlada Miloša Vučevića drži neslavni rekord od 2 000 godine naovamo i ima pet ministara bez portfelja. U osnovi svega je namirivanje partijskih interesa i uhlebljenja stranačkih funkcionera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari