Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Luksemburgu verovatno postići politički dogovor da se učini novi korak ka davanju statusa kandidata za članstvo Srbije u EU, uz jasnu obavezu saradnje Beograda sa Haškim sudom.

Za nalog Evropskoj komisiji da izradi „mišljenje“ o spremnosti Srbije da postane kandidat za članstvo u EU zalaže se 26 članica Unije, dok Holandija traži da se snažno naglasi obaveza saradnje s tribunalom u Hagu uz hapšenje dvojice preostalih odbeglih optuženika.

To su novinarima rekli izvori belgijskog predsedništva EU, objasnivši da se više članica evropske dvadesetsedmorice protive tome da se uz novi korak u prihvatanju kandidature Srbije, posebno podvlači uslov hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Na pitanje novinara da li će se sutra na zasedanju ministara inostranih poslova EU u Luksemburgu o kandidaturi Srbije odlučivati većinom ili jednoglasno, odgovor zvaničnika u Briselu je glasio da je to ipak stvar dogovora, jer i sam temeljni akt EU „Ugovor iz Lisabona“, na to ne daje jasne odgovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari