Situacija na severu Kosova biće ključna tačka sastanka ministara odbrane država članica NATO danas i sutra u Briselu. Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen kazao je da će ministri razgovarati o razvoju prilika na Kosovu, s obzirom na „oštro podsećanje kako brzo mogu narasti tenzije i kako misija Alijanse ostaje važna“. Kfor će nastaviti da „čvrsto, pažljivo i nepristrasno“ obavlja svoju ulogu osiguravanja bezbednosti za sve stanovnike Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, istakao je generalni sekretar Alijanse u razgovoru za Glas Amerike.


Povodom navoda o tome da su vojnici Kfora protiv srpskih demonstranata na prelazu Jarinje koristili bojevu municiju, Rasmusen je kazao da je „Kfor jasno delovao u cilju samoodbrane“. „Dobio sam detaljne informacije i potpuno sam uveren da su trupe delovale u okviru mandata“, kazao je Rasmusen.

Objašnjavajući delovanje Kfora na severu Kosova, gensek NATO je naveo da ta misija ima zadatak da osigura bezbedne uslove i slobodu kretanja i da je u tom smislu „tek treća linija odgovora“. „Prvi su kosovski policajci, drugi je Euleks, a tek tada mi… U vreme krize kakvu smo videli, za Kfor je bilo neophodno da preduzme akciju“, dodao je Rasmusen, pozivajući sve strane da izbegnu jednostrane akcije i zapaljive izjave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari