Ministri Vlade Srbije podneli su krajem decembra premijeru Aleksandru Vučiću izveštaje o radu svojih ministarstava tokom prethodne godine, kao i o planovima za 2015. godinu, saznaje Danas od izvora u Nemanjinoj 11. Obaveza je bila da u pisanoj formi dostave svoje izveštaje kabinetu premijera do kraja 2014, a kako tvrde u ministarstvima, većina članova vlade je to učinila na vreme.


Do kraja meseca Vučić će početi analizu i presek rada ministara, a nakon toga će biti poznato da li će se pristupiti rekonstrukciji vlade i u kojem obimu. „Tako da će kompletan posao biti završen verovatno tek pred proleće“, rekao je nedavno za Danas potpredsednik SNS Igor Mirović.

Međutim, pojedini funkcioneri naprednjaka nezvanično ističu za naš list da nakon analize rada ministara rekonstrukcije, odnosno smene ministara verovatno neće biti, jer se, kako pretpostavljaju, ne mogu naći ozbiljnije zamerku nijednom članu vlade. „Vlada dobro radi, sve ide svojim putem. Ni za jednog ministra se ne može reći da nije dobro radio, svi su vredni“, ističe sagovornik Danasa iz vrha SNS.

Nije isključeno, ipak, da bi kabinet Aleksandra Vučića mogao biti osvežen novim ljudima, što je uostalom nedavno istakao i sam premijer. Vučić je naglasio da je zadovoljan radom svojih saradnika, ali da očekuje i da taj tim bude proširen ljudima koji drugačije misle. Kao primer je naveo Sonju Liht ili Ivana Vejvodu, rekavši da je reč o ljudima koji mogu da doprinesu poboljšanju imidža Srbije.

Potpredsednica Vlade i ujedno SNS Zorana Mihajlović takođe je istakla nedavno za naš list da je normalno da se razgovara o efikasnosti vlade i da ako je potrebno ubrzanje i osveženje, „to ne može da škodi, već samo da pomogne“.

Za razliku od prethodne rekonstrukcije vlade 2013. godine, ovog puta će premijer analizirati rad svih ministara bez obzira na to iz koje stranke dolaze. Prošlog puta o smenama ministara vlade Ivice Dačića odlučivano je na nivou partija, pa je tako lider SNS Aleksandar Vučić smenio sebe sa mesta ministra odbrane, ministra poljoprivrede Gorana Kneževića, ministra kulture Bratislava Petkovića, ministarku sporta Alisu Marić, dok je SPS smenila ministra prosvete Žarka Obradovića i ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari