MINT nastavlja da ukida licence: 48 kompanija neustavno registrovano 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine (MINT) saopštilo je da je Agencija za registraciju privrednih subjekata (ARBK) osnovala Komisiju za ponovnu proveru predmeta registrovanih privrednih subjekata na Kosovu, čiji će poseban fokus biti na subjektima sa „sumnjivim“ dokumentima i „neustavnim oznakama“, javlja danas KoSSev.

Iz Ministarstva apostrofira one na kojima se navodi da je „Kosovo deo Srbije“.

Ta odluka stiže u jeku suspenzije poslovnog sertifikata najvećoj kosovskoj televiziji Klan Kosova.

Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine je 14. juna podnelo krivičnu prijavu protiv tog medija sa tvrdnjom da su u poslovnoj dokumentaciji te firme gradovi Peć i Đakovica u Srbiji.

Кomisija za razmatranje žalbi za registraciju preduzeća odlučila je 28. jula da je ARBK postupila u skladu sa zakonom kada je suspendovala odobrenje na osnovu koje posluje televizija Кlan Кosova.

Oni su tako odbili žalbu najveće kosovske televizije koja će sada pravdu potražiti na sudu.

Da postoje preduzeća sa sličnom poslovnom dokumentacijom, MINT je potvrdio i danas, pošto je Komisija pregledala predmete.

„Među 660 pregledanih dosijea, rezultat je da 48 njih ima neustavno označavanje, predstavljajući Kosovo kao deo Srbije“, naveli su iz MINT.

Iz tog ministarstva ističu da je Komisija preduzela administrativne korake izdavanjem rešenja o ukidanju sertifikata za pet preduzeća.

„Ovih pet privrednih subjekata, u dokumentaciji vlasnika ili ovlašćenih predstavnika, imaju neustavan sadržaj i to: Gnjilane-Srbija, Priština-Srbija, Đakovica-Srbija, Kosovska Mitrovica-Srbija, a bave se kupoprodajom nepokretnosti, carinskom trgovinom na malo, izgradnjom stambenih i nestambenih objekata i kablovskim telekomunikacijama“, naveli su iz ministarstva.

Iz MINT ujedno naglašavaju da će ARBK nastaviti donošenje odluka protiv ostalih preduzeća, koja su počinila „isto kršenje kosovskog ustava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari