Poslanici u Skupštini Srbije su minutom ćutanja odali poštu žrtvama terorističkih napada u Parizu, u kojima su ubijene 132 osobe i više od 350 ranjeno. Zvanični skupovi takođe su počeli minutom ćutanja. Ispred zgrade ambasade Francuske u Beogradu građani su se i juče upisivali u knjigu žalosti, i paljenjem sveća i donošenjem cveća, odavali poštu žrtvama.

– Zastave na državnim institucijama i juče su bile spuštene na pola koplja, a u pojedinim gradovima održane su manifestacije solidarnosti i podrške. Više stotina građana, učenika osnovnih i srednjih škola, čelnika gradske uprave, političkih partija osim opozicionog SNS okupilo se juče u porti Gradske crkve „Svete Trojice“ u Vranju gde su sveštenici Eparhije vranjske služili moleban za sve postradale u Parizu u terorističkom napadu u Parizu.

Pet minuta uoči podneva oglasila su se crkvena zvona u znak podsećanja na žrtve onoga što se desilo u glavnom gradu Francuske. Usledilo je intoniranje himni Republike Francuske i Srbije. Potom je gradonačelnik Vranja Zoran Antić sa saradnicima zapalio sveće u znak poštovanja prema žrtvama terorističkog napada u francuskoj prestonici.

– Zapanjeni smo. Napadnute su francuske i evropske vrednosti. Ne zaboravimo u ovom trenutku da su to i naše vrednosti – rekao je obraćajući se okupljenima u porti Crkve „Svete Trojice“ u Vranju, rekao je dr Vukašin Antić, hirurg koji je svoja medicinska znanja usavršavao u Francuskoj.

On je naveo da „su nevine žrtve pale i u ruskom avionu u Egiptu, za koji se sa velikom sigurnošću pretpostavlja da je srušen eksplozijom podmetnute bombe islamista“. Svoje obraćanje prisutnima dr Antić završio je podsećanjem na tradicionalno prijateljstvo dva naroda i pozvavši prisutne da „ćutanjem i paljenjem sveća u miru i tišini odaju poštu žrtvama užasnog terora koji Evropa i svet ne pamte“. Okupljeni su u dugom mimohodu palili sveće za nastradale u Parizu.

– Ovo je pet minuta naše podrške narodu Francuske, za ono što nas veže vekovnim prijateljstvom, rekao je gradonačelnik Vranja Antić, koji je u svoje i ime građana Vranja i juga Srbije uputio telegram saučešća ambasadorki Francuske u Srbiji i čelnicima Parlamenta u Strazburu.

Ranjeni iz Srbije na oporavku

Ambasador Srbije u Francuskoj Rajko Ristić izjavio je juče da je sedmoro srpskih državljana ranjenih u napadima i dalje na oporavku u četiri pariske bolnice. Mada mediji spekulišu povremeno i drugim brojevima, ambasador je, kako su preneli elektronski mediji, rekao da nema promena u broju ranjenih iz Srbije. Kao što su mediji izvestili, zbog velikog broja ranjenih, nije odmah bilo moguće utvrditi njihov identitet, tako da su se informacije menjale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari