Miodrag Jovanović: Niko nema iluziju da izbori mogu biti perfektni 1Miodrag Jovanović

Profesor Pravnog fakulteta i član ProGlasa Miodrag Jovanović kaže za N1, komentarišući odluku lidera Kreni-promeni Sava Manojlovića da napusti Skupštinu grada Beograda i Skupštinu opštine Novi Beograd, da je sve što se događa potvrda svega onoga o čemu je bilo pričano, a to je da u ovakvim uslovima pravih izbora i nema, i da vlast ne može da izgubi.

„To su posledice propuštanja onoga što smo mogli da izdvejstvujemo u zajedničkom frontu, ili da popravimo do te tačke da se izbori učine koliko toliko ravnopravnijim. Niko nema iluziju da ovde izbori mogu da budu perfektni. Ali, potpuno je jasno da, kada nemate sređen birački spisak, kada imate konstantne marifetluke sa fantomskim listama koje se pojavljuju na svakim izborima, što utiče na sastav izbornih komisija, to utiče i na odluke tih tela. Dakle, opozicija u takvim uslovima ne može da dobije ništa više od nekakvih mrvica na stolu“, navodi profesor Miodrag Jovanović, prenosi N1.

Pojedini politički akteri procenili su da je bolje da izađu na izbore radi svog političkog pozicioniranja, a naš sagovornik navodi da je jedan od njih Savo Manojlović.

„I sam je rekao da je nastala nova politička realnost onog trenutka kada su određene stranke rekle da neće izaći na izbore. Nije govorio ni o kakvim uslovima, iako je učestvovao na tribinama ProGlasa. Govorio je o istim stvarima o kojima smo mi govorili. I evo, sada smo ponovo na mnogo načina, svi kao jedna vrsta društveno-opozicionog fronta, vraćeni pet koraka unazad“, navodi Jovanović.

Kako kaže, fokusirao bi se na ono što je od početka bila vrsta primarne ciljne grupe ProGlasa, a to su građani i temeljne građanske inicijative.

„Tamo gde su te inicijative iznikle, pokazale su da postoji dosta u tom opozicionim frontu što se može iskoristiti, povezati, ojačati i ponuditi novu snagu. Na drugoj strani su političke stranke koje se, očigledno, više bave sobom, a ne građanima, i to se videlo na ovim ponovljenim izborima“, navodi naš sagovornik.

Proglas nema čarobni štapić

Profesor dodaje da među građanima opozicije vlada neka vrsta očaja, rezigniranosti i očekivanja da će se pojaviti neka moćna sila koja rešava sve.

„Proglas nema čarobni štapić, mi smo građane ohrabrivali da se uključe aktivno u političku borbu, ali to ima smisla samo ako se uslovi u kojima se ta borba vodi poboljšavaju. U trenutku raskola, Proglas nema ništa smisleno da poruči osim onog što je rečeno na konferecniji za štampu. Treba gledati šta nam je činiti sada. Vidimo da je sve ono što sam se dešava isključivo vezano za te izborne uslove. I to što se u Nišu volšebno promene brojke u zapisnicima. Ili se izveštaji Cesida pretvaraju u neku statističku grešku, pa vlast dobije većinu za koju se činilo da je nema. Sve je povezano sa manjkom tih elementarnih izbornih uslova. Sada će biti znatno teže izboriti se za njih, jer režim više nema tu vrstu međunarodnog pritiska“, objašnjava Jovanović.

Kontinuirani otpor

Proglas je, dodaje, tu da ohrabruje građane na kontinuirani otpor onome što je uzurpacija vlasti u zemlji.

„Ovaj režim nema podršku veću od 25 posto građana. Od tog preostalog dela, jedan značajan deo nije stavljen u borbu protiv režima. U situaciji kada građani ne znaju od čega da krenu, Proglas treba da bude neka vrsta građanskog fronta. Povezivanje građanskih inicijativa, kontinuirani pritisak na vlast… Vidim da bi predsednik voleo da politički režim zamre, ali to se sigurno neće desiti, bar što se Proglasa tiče“, kaže on.

Dodaje da je plan Proglasa da na lokalnom nivou povežu različite građanske inicijative koje su učestvovale na izborima, kako bi došlo do šireg i koordinisanijeg fronta.

„Imamo ideju i da sa studentskim i omladinskim organizacijama napravimo istu tu vrstu koordinacije. Hoćemo da se bavimo velikim temama ovog društva, od kojih je prva obrazovni sistem ove zemlje. Da li je to nasilje, ekonomski status i položaj nastavnika, njihova bezbednost… Otvorićemo velike teme, a na stolu je kontinuirano tema izbornih uslova“, ističe profesor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari