(VIDEO) Miodrag Jovanović: Srbija ne sme da dočeka Sretenje, a da ne zna da joj je ukinuto pravo na demokratiju 1Foto: Katarina Živanović

Profesor Pravnog fakulteta i jedan od pokretača inicijative ProGlas Miodrag Jovanović obratio se građanima okupljenim ispred Ustavnog suda rečima: „Živim u diktaturi i dobro mi je“.

Jovanović je rekao da će građani, ukoliko odustanu od slobode glasanja, ovu rečenicu morati da ponavljaju kao večernju i jutarnju mantru.

„Nalazimo se ispred Ustavnog suda, institucije koja treba da obezbedi volju većine. Vlast je obezbedila da nam poturi pretnje, ucene i kupovinu glasova. Zato je na Ustavnom sudu da poništi takav izborni poredak“, objasnio je on.

Kako je dodao, zakon kaže da ako su okolnosti takve da bitno utiču na izborni režultat, takvi izbori se poništavaju.

„Zakon kaže još da nepravilnosti moraju biti dokazane, dovoljno je svedočanstava da one postoje. Međutim proglas sve vas poziva da nam pošaljete sve dokaze koji mogu da pokrepe krađu izbora. Ceo taj materijal priložićemo Ustavnom sudu uz zahtev obranja izbornog poretka“, rekao je Jovanović.

Onog trenutka kad zahtev dođe ovde, dodao je profesor Pravnog fakulteta, Ustavni sud mora hitno da reaguje na taj zahtev.

„Srbija ne sme da dočeka Sretenje kada je donet njen prvi Ustav, a da ne zna da joj je ukinuto pravo na demokratiju“, istakao je Jovanović.

Zbog toga je pozvao građane da svoj glas podignu protiv krađe na izborima.

„Ne pristajemo na pokušaj ukidanja demokratskih izbora u Srbiji, ne pristajemo na medijsku satanizaciju političkih protivnika, ne pristajemo na icenjene i zaolašene glasače, ne pristajemo da se uspostavi diktatura u Srbiji, diktatura jednog čoveka“, rekao je Jovanović i dodaj da „taj čovek veruje da će nas predstojeći praznici uljuljkati“.

Jovanović tvrdi da „on“ ne shvata da ćemo zapravo u krugu porodice i prijatelja otkriti koliko nas je i koliko smo rešeni da odbranimo izbornu volju.

„Svima za kraj ovog izbornog skupa želim da povećamo snage kako bismo pokazali da želimo jednu stvar : nove i istinski poštene izbore u Srbiji“, zaključio je Miodrag Jovanović.

Protest koji je organizovala inicijativa ProGlas počeo je danas u 12 časova kod Terazijske česme, gde se okupilo više hiljada građana koji su došli iz raznih krajeva Srbije.

Nakon što su se govornici obratili okupljenim građanima, svi zajedno su krenuli ka Ustavnom sudu, a usput su podizali crvene kartone namenjene institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari