Mirčić: DRI utvrdila da GIM nije prijavila ostvarenu razliku 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Državna revizorska institucija u Namenskoj industriji u Trsteniku utvrdila je da je firma „Iveks“ iz Beograda ostvarila dobit na ime trgovine svetlećim granatama od 400.000, o čemu nije podnela povratni izveštaj.

DRI je utvrdila i da je firma GIM kao posrednik u trgovini između namenske Trstenik i kupca, 2017. i 2018. godine zaradila 1.640.560 dolara. Kao koncesionar morala je da prijaviu tu razliku koju je ostvarila na ime posredničke uloge, ali to nije uradila do dana današnjeg, naveo je na početku sednice Skupštine Srbije Milorad Mirčić, poslanik Srpske radikalne stranke i upitao nadležne organme kada će ispitati poslovanje GIM-a i čitave Namenske industrije.

On je podsetio i da je još 2014. godine podneta prijava zbog malverzacija prilikom izgradnje puta Ub – Lajkovac, kada je rekonstrukcija 12,7 kilometara asfalta plaćena 13 miliona evra i pozvao je tužilaštvo da objavi rezultate istražnjih radnji,ali da do danas nije poznat rezultat oredistražnih radnji. Mirčić je rekao da se Srpska napredna stranka zbog hapšenja Miroslava Miškovića, do danas percipira kao stranka koja se bori protiv kriminala, pa da bi sad pred izbore mogla da objavi šta se radi na tom polju.

Đorđe Vukadinović, samostalni poslanik pitao je premijerku Anu BRnabić i miniustra inostramih poslova Ivicu dačića šta će preduzeti povodom situacije u CrnojGori, a da to nije neprekidno ponavljanje da moramo biti promišljeni i da ne smemo dolivati ulje na vatru .

On je naveo da je nakon usvajanja skandaloznog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori , došlo i do fizičkog obračuna neistomišljenika.

„Neki dan je ovde u Skupštini, na Odboru za spoljne poslove izveštaj podneo Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova koji je po običaju elokventno govorio o mnogo čemu, ali o ovoj ključnoj temu zapravo nije rekao praktično ništa, sem da moramo biti mirniji i da ne smemo pogoršavati stvari. Bili smo mirni, uzdrani, nismo dolivali ulje na vatru, a stigli smo do ivice, praktično fizičkih incidenata i napada od strane agresivnih podržavaoca ovog zakona i režima Mila Đukanovića.

Dakle pokazalo se da ta strategija nije prosto ni pametna, niti mudra , niti doprinosi rešavanju stvari“, rekao je Vukadinović, upitavši nadležne da li sporazumi sa Prištinom o aviosaobraćaju i železničkom saobraćaju imaju elemente unutrašnjih linija, što je pozitivno, ili ima elemenata međunarodnih linija, što bi, kako je rekao, bilo suprotno Ustavu.

Stefana Miladinović, poslanica SPS navela je da ju je obeshrabrila ocena Tanje Fajon o medijskoj situaciji u Srbiji i da smatra da se „evropska parlamentarka svrstala na jednu stranu i time dovela u pitanje i svoju procenu uslova za izbore“.

Ona je zato pitala ministra kulture Vladana Vukosavljevića koji mehanizmi će garantovati sprovođenje nove Medijske strategije i pratećih zakona i ko će štititi samostalnost uređivačke politike medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari