Miroslav Aleksić: Ako Tadić i Jovanović odu sa SNS, mi ostajemo opozicija 1

Na političkoj sceni Srbije nemate mnogo mesta za nove ljude i nove političke organizacije kao što je Narodni pokret Srbije koji postoji tek godinu dana. Mi imamo jasan opozicioni stav. Sa SNS, čiji kadrovi uništavaju Srbiju, nikad nismo želeli da razgovaramo, niti da sarađujemo.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Da smo mislili da je njihova politika dobra za Srbiju ne bismo ni osnovali političku organizaciju, jednostavno ne bismo odbili poziv da im se priključimo, kako njima tako i njima sličnima. Poziv da se priključimo opozicionom bloku koji se okuplja oko Borisa Tadića prihvatili smo za jer nas je Tadić uveravao da će lideri opozicionih stranaka interese Srbije staviti ispred uskostranačkih interesa i ispred svojih ličnih sujeta i animoziteta i da će izaći u jednoj koloni. Kada se to nije dogodilo, bez obzira što sam imao mnogo bolje ponude, nisam želeo da pogazim reč i odreknem podršku Tadiću, jer se obraz jednom gubi, ističe za Danas Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije i opštine Trstenik, koji je na izbornoj listi sa SDS, LDP i LSV.

* Ako ova koalicija pređe cenzus na republičkom nivou a osvojite i većinu u Trsteniku, da li ćete izabrati da budete poslanik ili ponovo predsednik opštine?

– Moj prioritet je Opština Trstenik. Već osam godina učestvujem u radu Opštine, jer želim da moja deca odrastaju u svom gradu. Četiri godine sam bio predsednik Opštine. Uradili smo mnogo toga, ali je i ostalo još mnogo posla. Odluka o tome zavisiće i od izbornih rezultata i od procene na koji način mogu bolje da doprinesem Trsteniku. U našem parlamentu, najviše zbog lošeg izbornog zakona, poslanici ne predstavljaju narod već su partijski delegati i umesto da zastupaju interese građana zastupaju interese svojih partija.

* Mnogi ocenjuju da SDS i LDP nisu prava opozicija i da su pre nudili Vučiću za vlast. Da li biste se Vi složili ako bi oni posle izbora odlučili da ipak sarađuju sa SNS?

– Mi smo nedvosmislena opozicija. Boris Tadić mi je rekao da će u slučaju da mu SNS ponudi saradnju tu saradnju odbiti. Za Čedomira Jovanovića ne znam. Jedno je sigurno, sve da se i jedan i drugi odluče da sarađuju sa SNS, mi ćemo ostati u opoziciji. Politika ove Vlade, politika loših kadrova SNS je pogubna po Srbiju i kao Narodni pokret Srbije u tome ni po koju cenu nećemo učestvovati.

* Pošto ste opozicija u odnosu na republičku vlast, kakva je vaša saradnja bila ove četiri godine sa Vladom Srbije?

– Vlada Srbije je vlada svih građana na teritoriji Srbije, pa tako i naroda koji živi u Trsteniku bez obzira ko vodi Opštinu. Mi smo imali korektnu saradnju, a sukobe smo imali samo kada su donosili odluke koje su nanosile direktnu štetu građanima Opštine Trstenik. Smatram da je obaveza svih koji vode lokalne samouprave da se suprotstave odlukama štetnim po građane. Moj najveći sukob sa Vladom Srbije, a posebno sa Ministarstvom privrede, dogodio se onog trenutka kada su odlučili da ugase Prvu petoletku. Tada sam nudio i konkretna rešenja, međutim nije bilo sluha.

Država odgovorna za poplave

* Trstenik su ove godine ponovo zadesile poplave. Zar vi kao lokalna samouprava i nadležni na republičkom nivou niste izvukli neke pouke na osnovu poplava 2014? Čija je tu najveća odgovornost?

– Poplave u Trsteniku ponovile su se zbog neodgovornosti države, jer je Zapadna Morava vodotok prvog reda i u nadležnosti je upravo države. Mi smo u saradnji sa EU sanirali sve poplavljene kuće, završili ceo proces podrške poljoprivrednicima, zaštitili vodotokove drugog reda i došli u situaciju da ponovo budemo poplavljeni. Nebrojano dopisa i upozorenja smo poslali Vladi Srbije i JP Srbijavode niko nije našao za shodno na njih ni da odgovori. Meštani i poljoprivrednici koji su poplavljeni bili su spremni da i sam učestvuju u izgradnji bedema, bili smo spremni i mi, kao lokalna samouprava, ali se to tumačilo kao mešanje u državna posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari