Miroslav Aleksić: Pitanje Kosova bi moralo da bude na dnevnom redu Skupštine Srbije 1foto FoNet Ana Paunković

Lider Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić je danas rekao da bi pitanje Kosova moralo da bude na dnevnom redu Skupštine Srbije.

On je za Radio-Televiziju Vojvodine o sastanku predstavnika Srba s Kosova i opozicionih stranaka u Beogradu, na kojem je bio u subotu, rekao da je dogovoreno formiranje grupe koja bi radila na tome da se o Kosovu razgovara u Skupštini Srbije, „a ne da odlučuje jedan čovek, zaobilazeći sve institucije“.

„Situacija je sada takva da je na KiM sve predato i da Srbija osim građana nema ništa više u svojoj južnoj pokrajini“, rekao je Aleksić.

„Predsednik Vučić je sve što se tiče KiM radio u privatnom aranžmanu sa (premijerom Kosova) Aljbinom Kurtijem i EU. Nijedna naša institucija nije učesvobala u donošenju niti jedne odluke koja ima veze sa ovim pitanjem“, rekao je Aleksić koji smatra da bi Ustavni sud trebalo da preispita sve odluke i sporazume i Kosovu.

Aleksić je rekao i da je vlast „na prevaru izbegla“ održavanje za danas najavljene sednice Skupštine Srbije o zabrani istražiovanja i rudarenja litijuma i bora: „Već kada je bila zakazana, oni su znali da će je izbeći i da će odugvlačiti kako bi mogli da kažu da nema vremena za njeno održavanje u ovom vanrednom zasedanju“.

Na pitanje da li za večeras najavljeni protest zbog neodržavanja skupštinske sednice o litijumu može da ima nekog efekta, Aleksić je rekao da su letošnji protesti po Srbiji doveli do toga da „Rio Tinto stoji. Zaustavljeno je sve. To je efekat protesta iz avgusta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari