Miroslav Ilić, pokrajinski poslanik PSG-a: Kineske investicije u Vojvodini ne donose nam ništa, a sve podseća na kolonijalni scenario 1Foto: Privatna arhiva

Miroslav Ilić, šef vojvođanskog PSG-a, pokrajinski poslanik i poznati novosadski hirurg, kaže da bi u „kockarskoj“ igri SNS-a sa Kinom, naplata mogla stići na račun Vojvodine.

Kako ističe Ilić, od kada je 2014. godine delegacija SNS-a posetila kinesku Komunističku partiju i kada je predsednik Vučić svojim saradnicima rekao da dobro izuče strategiju i rad KP Kine, te da to primene i u Srbiji, dolasci i susreti srpskog predsednika i kineskog doneli su “bogatu” saradnju više kineskih provincija i AP Vojvodine.

Ovaj poslanik se često u svojim obraćanjima za skupštinskom govornicom osvrće na kineske investicije u Vojvodini, ali tad obično bude prekinut od strane predsedavajućeg.

– Tu su u pitanju, ne samo radovi na mostovima, tunelima, autoputevima, nego i fabrike “prljave tehnologije”, kao što je Linglong i fabrika tributil fosfata, takođe u Zrenjaninu. Postavio sam pitanje sa skupštinske govornice, šta je donela saradnja Vojvodine i kineskih provincija? To čak ne mora biti izraženo u novcu. Svi ti navodno potpisani “ugovori” puni su lepih reči, ali ostvarenja – nema. Nema transfera znanja, nema školovanja naših kadrova na kineskim univerzitetima, nema razmene dobara, nema olakšanih kupovina, niti benefita – rekao je Ilić.

Ostaje, kako objašnjava samo sledeće: kineske fabrike ovde dobijaju gratis najplodniju zemlju za svoje prljave tehnologije, kao i zgrade za buduće radnike, i to ne “naše” nego radnike iz cele Azije.

Podseća i da kada je izbio požar u fabrici u Zrenjaninu, kola naše hitne pomoći nisu mogla da uđu unutra, dok imi se hrana donosi pred vrata i ostavlja, što jasno pokazuje da mi kao država više nemamo ingerencije nad tim prostorom.

– Niko ne zna koliko ima ljudi u fabrici niti se oni mogu videti. To stanovnici Zrenjanina najbolje vide. Zato je to jedna vrsta “eksteritorijalnosti”. Kinezi ne potpadaju pod zakone Srbije. E sad je pitanje zašto je Vojvodina najbolje mesto za Kinu: verovatno zbog blizine Evropske unije i prodora na to tržište. Sve podseća na kolonijalni scenario. S tim u vezi jasno je i sledeće: kada Crna Gora nije mogla da plati usluge pravljenja autoputa kineskim kompanijama morala je da dobije sredstva uz EU kako bi ostala “suverena”, odnosno da ne ustupi po osnovi duga Barsku luku. Srbija nema Bar. Ali ima zemlju. Videćemo kako će se stvari razvijati – nastavio je Ilić.

Miroslav Ilić, pokrajinski poslanik PSG-a: Kineske investicije u Vojvodini ne donose nam ništa, a sve podseća na kolonijalni scenario 2
Foto: Danas/A. L.

Sednice Skupštine Vojvodine nisu nešto što zaokuplja javnost, dapače, često se čini da pored političara i novinara, zbivanja u najvažnijoj pokrajinskoj zgradi prate još samo najzagriženiji ljubitelji domaće politike.

Ilić kao politički veteran, te prvi put poslanik ispred PSG-a, kaže da nije čudo što građani slabo razaznaju šta se tu događa, a još manje shvataju kakve su ingerencije Vlade Vojvodine, jer je Ustavom, Vojvodini dodeljena neka “nesuštinska” autonomija.

Nema izvornih prihoda, ne donose se nikakvi zakoni koji bi imali uticaj na život građana, pa se Banovinskom kompleksu zapravo nalaze samo radna mesta za članove vladajuće stranke.

– Zato poljoprivrednici, iako blokiraju puteve u Vojvodini, idu na razgovore u Beograd. Ovde se ne donosi niti jedna odluka autonomno, nego se vrši “transmisija” novca i udomljavaju razni “kadrovi” koji odrađuju najčešće prljave političke poslove za vladajuću stranku, kao što su recimo Ivana Macak, studentkinja Filozofskog fakulteta zaposlena na mestu savetnika, kao i Aleksandar Gajić, koji su imali ulogu u nelegalnim izborima za Studentski parlament Filozofskog fakulteta – nastavio je Ilić.

Posebno je dodaje, interesantan i skupštinski SNS kadar Ognjen Dopuđ, direktor Fonda Evropski poslovi AP Vojvodine, koji se istakao nasiljem prema studentima i pretnjama u Rektoratu u nedavnim događajima.

– Stvarni vladalac i strateg “kontrole” u vojvođanskom parlamentu jeste potpredsednik Skupštine Damir Zobenica. To na svakoj Skupštini i demonstrira, najčešće sa govornice. Oficijelni predsednik, Balint Juhas iz SVM, ima zadatak je da “seče” govore opozicije, da objašnjava da smo “promašili temu” i tako redom. Stičem utisak da i slabije čuje, razume i govori srpski, te da Zobenica mora da ga “ispod stola” opomene da zaustavi govornika – izjavio je Ilić.

Ističe i da su izbori koji su održani 17. decembra 2023. godine, a pogotovo pokrajinski, bili praćeni neregularnostima, najveći skandal bio je otkrivanje paralelnih spiskova za AP Vojvodinu, a kada je otkriven kol centar, oni koji su u njemu radili pobegli su, dok su iza njih ostale pobacane tašne sa lažnim glasovima.

Miroslav Ilić, pokrajinski poslanik PSG-a: Kineske investicije u Vojvodini ne donose nam ništa, a sve podseća na kolonijalni scenario 3
Damir Zobenica, foto: Danas/A. L.

– Naravno, sve je pokrila policija i zaustavljene su tužbe opozicije. I dobili smo vojvođanski parlament, rekao bih sa upitnim legitimitetom – nastavlja naš sagovornik.

Novi Sad je jako porastao, ali i ostao „mali“

Novi Sad je smatra postao prenatrpan grad, sa hiljadama novih stanova, kuća, zgrada i novim stanovnicima. Međutim rast populacije nije pratila infrastruktura (vodovod, kanalizacija, obdaništa, škole, ambulante, novi zdravstveni centri, ustanove kulture), nego je grad ostao “mali”.

– Za svo vreme vlasti SNS nismo videli niti jednu kapitalnu investiciju u Novom Sadu, a pre svega nismo videli prečišćivač kanalizacije i obezbeđenje novih izvora vode. Što se tiče Vojvodine, ona polako postaje prazna, iz nje se godišnje iseli jedan manji grad, a struktura stanovništva je takva da nestaju etničke zajednice iz Vojvodine. Nedavno je objavljena vest da se na severu Evrope pravi “novi Suetski kanal” obuhvatajući Francusku, Belgiju i Holandiju. Ta kanalna mreža će koštati milijarde, ali će biti nova “zelena agenda” ovih zemalja. A mi taj kanalni sistem imamo, a ne umemo da ga očuvamo – zaključio je on.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari